Vesti

Ursula fon der Lajen otpočela trodnevnu posetu regionu Zapadnog Balkana

TIRANA – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je jutros u Albaniju, započinjući trodnevnu posetu svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Fon der Lajen posećuje region uoči Samita EU-Zapadni Balkan 6. oktobra.

Predsednica je putovanje započela u utorak ujutru u Tirani, gde su je primili premijer Edi Rama i predsednik Iljir Meta.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, zajedno sa premijerom Edijem Ramom, Fon der Lajen će prisustvovati otvaranju ‘Škole Korb Muča i vrtića Evropa’, koja je obnovljena sredstvima EU u okviru programa EU4Schools nakon razornog zemljotresa 2019. godine.

U utorak popodne, predsednica Evropske komisije otputovaće u Skoplje, gde će se sastati sa premijerom Zoranom Zaevim, kao i predsednikom Stevom Pendarovskim, nakon čega će uslediti poseta omladinskom kulturnom centru, zajedno sa premijerom Zaevim.

Predsednica Fon der Lajen boraviće u sredu ujutru u Prištini, gde će se sastati sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. Ona će zajedno sa premijerom posetiti i vrtić Cicrimat, koji je izgrađen sredstvima EU.

Predsednica će potom otputovati u Podgoricu, gde će je primiti predsednik Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić. Tokom boravka posetiće, u pratnji premijera, Institut za javno zdravlje koji je dobio podršku EU u borbi protiv pandemije.

Predsednica EK će potom doputovati u Beograd, gde će se u sredu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i u četvrtak sa premijerkom Anom Brnabić. U četvrtak ujutru, zajedno sa predsednikom Vučićem, predsednica Fon der Leien će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom Koridoru X. Predsednica će takođe posvedočiti potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na autoputu mira, EU podržava, saopštila je Komisija.

Poslednja stanica za Fon der Lajen biće Bosna i Hercegovina, kasnije u četvrtak. Predsednica Komisije prisustvovaće svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, zajedno s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom. Istog dana u Sarajevu će imati i sastanke sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.