Vesti

Bivši poslanik Zelenih Manuel Zaracin novi predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan

BERLIN – Kako prenose nemački mediji, bivši poslanik Zelenih Manuel Zaracin biće imenovan za predstavnika za Zapadni Balkan nove vlade Nemačke.

Lokalni mediji prenose da je reč o novoj funkciji u državnoj upravi. Sadašnju nemačku vladu su u decembru formirale socijaldemokrate, liberali i Zeleni, koji su preuzeli Ministarstvo spoljnih poslova.

Novi predstavnik za Zapadni Balkan trebalo bi da podrži proces pristupanja dotičnih zemalja Evropskoj uniji i promoviše ekološku transformaciju u industrijskom i energetskom sektoru regiona, prenosi portal Flash-up.

Manuel Zaracin, koji je po profesiji istoričar, bio je poslanik u Bundestagu od 2008. do 2021. Trenutno je predsednik Udruženja za jugoistočnu Evropu (Sudosteuropa-Gesellschaft), koji se speijalizuje za odnose Nemačke sa regionom.

U julu 2021. naš portal je intervjuisao Zaracina povodom Foruma civilnog društva i tink-tenkova koji je njegovo udruženje organizovalo u kontekstu godišnjeg samita Berlinskog procesa.

Govoreći o stanju procesa proširenja EU, Zaracin je rekao da su mnogi njegovi problemi potiču iz samog regiona.

“Opadanje kvaliteta demokratije, slobode medija i traženje posebnih veza sa autoritarnim spoljnim akterima neće pomoći državama da postanu članice EU, a vlade regiona to znaju. Međutim, i EU ima dosta toga da popravi, posebno kada je reč o zemljama članicama koje zloupotrebljavaju proces proširenja da bi imale prednost u bilateralnim sukobima sa zemljama kandidatima ili zato što se plaše reperkusija na nacionalnim izborima. Moramo da se vratimo procesu zasnovanom na zaslugama”, rekao je on.

On je takođe dodao da je problem što neke članice EU ne podržavaju proširenje i tako ostavljaju prostor drugim akterima koji se predstavljaju kao manje strogi u pogledu standarda, poput Mađarske, da preuzmu vođstvo.