Vesti

Evropski Zeleni traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji

BRISEL – Poslanica EP iz redova Zelenih Gvendolin Delbos-Korfild napisala je na Tviteru da ona i njene kolege očekuju da vlasti u Srbiji odmah pojasne svoj stav o Rusiji. Kako saznajemo, ova poslanička grupa je nakon Evropskih liberala takođe uskladila svoj stav o Srbiji.

Gvendolin Delbos-Korfild napisala je na Tviteru da je neprihvatljivo da predsednik Srbije nastavlja da povlađuje Rusiji, a u isto vreme koristi sredstva EU u okviru procesa pristupanja.

“Proruski glasovi posebno su prisutni sada u Srbiji. Zabrinuti smo”, napisala je ona, dodajući da je jasno da je budućnost Srbije u EU. Ali to prema njenim rečima znači da je potrebna puna implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

 

“Takođe je potrebno da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU. Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije. Istovremeno, znamo da je većina Srba protiv rata i da su mnogi već izašli na ulice da protestuju protiv invazije Ukrajine”, rekla je ona.

Ocenila je nikada bilo važnije da se predsednik Srbije uskladi sa evropskim vrednostima demokratije i ljudskih prava, kao sada uoči izbora zakazanih za 3. april.

Podsećamo, prošle nedelje devet poslanika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” (Renew Europe) poslala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i Visokom predstavniku Đuzepu Borelju u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

Pročitaj još: Evropski liberali pisali Komisiji: Zamrznuti pregovore sa Srbijom dok se ne uskladi oko Rusije

Jedan od potpisnika pisma, poslanik EP Klemen Grošelj izjavio je tokom nedelje da EU prihvata ako Srbija ne želi da uskladi sukladi svoju spoljnu politiku sa EU po pitanju Rusije, ali da Beograd u tom slučaju treba da prihvati da Evropska unija ima slobodu odlučivanja kakav odnos želi sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pismo evropskih poslanika predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzepu Borelju reagovao je rečima da su poslanici EP “mrzitelji čiji je životni san da Srbije nikada, nigde i ni na koji način ne napreduje”.