Vesti

Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju

BRISEL – Evropski parlament poslaće Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiji od 1. do 4. aprila. Delegaciju će predvoditi poslanik iz redova socijaldemokrata Tajs Reten, iz Holandije.

Ova informacija objavljena je na zvaničnom tviter nalogu Grupe Evropskog parlamenta za podršku demokratiji i koordinaciju izbora (DEG). Grupa bila je odgvorna za sprovođenje međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji od 2019. do 2022. godine.

Ovo je prvi put da Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju. U proteklih dvadeset godina, više Delegacija posmatralo je izbore u susednim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Severnu Makedoniju. Delegacije za posmatranje izbora dolaze na poziv države u kojoj se izbori održavaju.

Pored Retena, članovi Delegacije će biti izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe “Obnovimo Evropu” Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David.

Evropski parlament svake godine posmatra desetak izbora u svetu, obično u zemljama Afrike, Latinske Amerike i bivšim komunističkim zemljama.

U nekim slučajevima EU šalje sopstvenu dugoročnu misiju za posmatranje izbora, kao što je, na primer, više puta uradila na Kosovu. U drugim se Delegacija Evropskog parlamenta pridružuje drugoj dugoročnoj posmtračkoj misiji, što će sada biti slučaju u Srbiji. Evropski poslanici pridružiće se misiji OEBS-a koja posmatra izbore u Srbiji od 21. februara.

Kako se navodi u brošuri aktivnosti Grupe EP za podršku demokratiji, u zadatake Delegacije za posmatranje izbora spadaju sastanci sa lokalnim vlastima, partijama, kadnidatima, predstavnicima nevladinog sektora i medija, zatim posmatranje samog izbornog dana i učešće na završnoj konferenciji za štampu.

Na dan glasanja, evropski poslanici posmatraće otvaranje i zatvaranje biračkih mesta, sprovođenje glasanja i utvrđivanje rezultata na različitim mestima u zemlji.

Minimalni demokratski standardi kojima se vodi posmatračka Delegacija Evropskog parlamenta su opšte pravo glasa, pravo kandidovanja, sloboda izražavanja, sloboda kretanja i okupljanja i “razuman nivo pristupa” medijima za sve političke partije, navodi se u brošuri.