Vesti

Izuzeće NIS-a od sankcija EU: Srpski mediji kažu biće, Brisel bez komentara

BEOGRAD – Srpski mediji preneli su danas vest da će Naftna industrija Srbije (NIS) biti izuzeta iz sankcija Evropske unije Rusiji, što znači da neće doći do menjanja režima uvoza nafte nakon 15. maja. Iz Brisela za Eureopan Western Balkans ovu informaciju nisu potvrdili.

Portparol EU Peter Stano rekao je u pisanom odgovoru za naš portal da su sankcije Evropske unije direktno obavezujuće za države članice i zemlje koje su se sa sankcijama uskladile. Na pitanje da li će NIS biti izuzet od odluke EU, on je rekao i da zbog poverljive prirode procesa u vezi sa sankcijama, Evropske komisija nema više komentara.

“Efikasna implementacija i sprovođenje sankcija EU je prioritet Evropske komisije. U stalnom smo kontaktu sa državama članicama i našim međunarodnim partnerima kako bismo obezbedili efikasnu primenu naših sankcija i izbegli bilo kakve neželjene prosledice. S obzirom na poverljivu prirodu procesa u vezi sa sankcijama, za sada nemamo više komentara”, stoji u njegovom odgovoru.

Da će Srbija biti izuzeta iz sankcija EU, srpski mediji preneli su dan nakon gostovanja predsednika Srbije na Javnom servisu. On je sinoć gostujući na RTS-u rekao da je Srbija bila ucenjena da neće biti izuzeta od sankcija EU ukoliko ne bude glasala za suspenziju Rusije iz UN Saveta za ljudska prava na jučerašnjem sastanku Generalne Skupštine UN.

“EU je odložila odluku o uvozu nafte u Srbiju za 18 časova, da bi videli kako će Srbija glasati na sednici koja je počela u 16 sati Oni ne mogu mene da ucene, ali ucenjuju našu zemlju“, rekao je Vučić. Dodao je  da bi narednih dana trebalo da bude poznato da li će Srbija biti izuzeta od paketa sankcija koje su pogodile i Naftnu industriju Srbije.

„Odluka EU sada je da do 15. maja možemo da uvozimo naftu bilo odakle, a posle ne možemo, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS-a. Mi možemo da uvezemo, ali trostruko skuplje”, kazao je Vučić.

Vest da će Srbija biti izuzeta iz sankcija EU resorna ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović ocenila je kao “dobru”.

“To znači da će snadbevanje našeg tržišta naftom preko JANAF-a biti nastavljeno i posle 15. maja. To nas stavlja u bolju poziciju od drugih država u regionu”, izjavila je danas Zorana Mihajlović.

Podsećamo, sredinom marta Evropska unija usvojila je četvrti paket sankcija EU prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Prema odluci Saveta EU, počev od 15. maja sa 12  ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo,  među kojima su ruski energetski giganti poput Gaspromnjefta, države članice EU neće obavljati transakcije.  Ista pravila važiće i za podružnice u kojima ruske firme imaju većinski udeo u vlasništvu, a koje nisu na teritoriji Evropske unije.

Ukoliko bi ova mera ostala u ovom obliku, to znači da će EU prekinuti i sve transakcije sa Naftnom industrijom Srbije jer je Gaspromnjeft većinski vlasnik u ovom preduzeću. NIS- u biti otežan i uvoz nafte, čak i iz trećih država, poput Iraka i Kazahstana, jer ona stiže u Srbiju preko Hrvatske i Jadranskog naftovoda JANAF.

Pročitaj još: Nakon više od nedelju dana bez objašnjenja da li će se sankcije EU Rusiji odnositi i na NIS 

Iz EU ranije su poručivali da su u stalnim kontaktima sa srpskim vlastima kako bi se “razjasnile sve zabrinutosti u vezi sa primenom i posledicama restriktivnih mera”. Mada je predsednik Srbije tada izjavljivao da će sve biti poznato u “narednih 48” sati, konačnog odgovora da li će sankcije EU Rusiji potkačiti i NIS, još uvek nema.