Vesti

Danas razmatranje nacrta u odboru EP, glasanje o Rezoluciji tek u julu

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik predstaviće danas u Odboru za spoljne poslove EP (AFET) nacrt Rezolucije o Srbiji u kom se Srbija, između ostalog poziva na usklađivanje sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Prema proceduri Evropskog parlamenta, nakon današnjeg zasedanja AFETA-a sledi podnošenje amandmana izvestioca iz senke. Oni će imati rok da do 27. aprila podnesu amandmane na nacrt teksta izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.S obzirom da izvestioce iz senke imenuju političke grupacije u EP, njihovi amandmani mogu imati presudnu ulogu u kreiranju finalnog teksta Rezolucije.

Prošlogodišnje iskustvo pokazalo je da su upravo ovi amandmani bili presudni, jer je nakon njih tekst Rezolucije o Srbiji bio uvećan za nekoliko desetina članova u odnosu na prvobitni nacrt koji je predložio Vladimir Bilčik, ispred poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka (SNS). Koliko amandmani mogu uticati na konačni tekst Rezoluciju, govori i činjenica du su se se amandmanima slučajevi afera Krušika i Jovanjice od prošle godine našli u tekstu Rezolucije EP o Srbiji.

O finalnoj verziji prvo će se glasati u AFET-u, kojim predsedava Dejvid Mekalister sredinom juna, a tek u julu očekuje se da će Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji biti na plenarnoj sednici EP u Strazburu. Glasanjem u sedištu Evropskog parlamenta Rezolucija postaje i formalno usvojena.

U nacrtu Rezolucije, koja će biti predstavljena danas u AFET-u, a koja je dostupna na sajtu Evropskog parlamenta, novoizabrane vlasti u Srbiji pozivaju se da dokažu „stvarnu posvećenost vrednostima Evropske unije“, tako što će se uskladiti sa pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, što uključuje i sankcije Rusije.

Ističe se da je EP „duboko zabrinut“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i dodaje da bi Evropska komisija i srpske vlasti trebalo da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

U delu koji govori o minulom izbornom procesu, izvestilac EP za Srbiju pozdravlja veću izlaznost birača i „povratak pluralističkog parlamenta“, dok u isto vreme žali zbog veoma polarizovanog političkog okruženja tokom izbore kampanje. U nacrtu Rezolucije osuđuje se i napad na predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavla Grbovića tokom izbornog dana.

Kada su u pitanju mediji, navodi se da EP „žali zbog ograničene slobode medija i njihove zloupotrebe za sticanje nepoštene političke prednosti, kao i napada na političke protivnike i širenje dezinformacija“.

„Ohrabrujemo Srbiju da pruži stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom kroz Dijalog uz posredovanje EU, koji određuju tempo pregovora sa Srbijom o pristupanju EU“, piše u nacrtu teksta koji će biti predstavljen danas pred AFET-om.afet