Vesti

Predstavnici Vojvođanske zelene inicijative u medijima ukazuju na razornost korupcije u oblasti održivog razvoja i životne sredine

Od početka realizacije projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji“, Ruža Helać, autorka i urednica i Milica Alavanja, koordinatorka i novinarka, učestvovale su u edukativnim i informativnim TV emisijama koje se bave zaštitom životne sredine i održivog razvoja, kao i temom Poglavlja 27.

Cilj Vojvođanske zelene inicijative (VZI) je da relevantne teme iz oblasti koje se odnose na pregovaračko poglavlje 27 pokreće i u drugim medijima. VZI je uspela da se pozicionira kao relevantan izvor informacija iz oblasti zaštite životne sredine. Osim toga, autorski tim dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“ redovno učestvuje na lokalnim i nacionalnim TV povodom aktuelnih događaja u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Za mlade je važno da imaju podsticajno okruženje kako bi doprineli rešavanju problema u oblasti zaštite životne sredine na putu Srbije u EU. Neophodan je holistički pristup tematici održivog razvoja - rekla je Ruža Helać za emisiju „Suočavanje“ na TV Novosadska.

U emisiji „Akademac, TV Vojvodine studenti UNS debatovali su sa Ružom Helać o ekološkoj svesti mladih, o društveno korisnom odnosu prema zdravoj životnoj sredini, o političkim aspektima i uticajima politike na ekologiju, ali i o čuvenom poglavlju 27.

U emisiji „Otvoreni ekran“ na TV Kanal 9, Milica Alavanja je ukazala na činjenicu da je, uglavnom, korupcija uzrok svih problema u oblasti životne sredine i cilj „Zelene patrole na delu“ je da učini vidljivim lanac korupcije kako bi se što brže i kvalitetenije rešili problemi u ovoj oblasti. 

Povodom aktuelnih dešavanja, kao što je borba protiv prodaje malog parkića, na Futoškoj ulici u Novom Sadu, NIS - Gaspromnjeftu za izgradnju benzinske pumpe, Ruža Helać je dala izjavu za TV PRVA i TV B92: „U ovom pokušaju prodaje javne površine, od strane donosilaca odluka u Novom Sadu NIS-u za izgradnju benzinske pumpe praktično u centru grada Novog Sada, ozbiljno bi se narušio standard i kvalitet života građana. A da ne govorimo o tome da se nije poštovala zakonska procedura, kada je donošenje ovakvih odluka u pitanju.“ Zahvaljujući ogromnom pritisku medija i ekoloških aktivista, na donosioce odluka u Novom Sadu, obustavljena je prodaja parkića. 

Tim Zelene patrole na delu kroz snimanje serijala svakodnevno se susreće sa građanima koje pogađaju posledice neodgovornog ponašanja tzv „investitora“ u oblasti održivog razvoja i netransparentnost donosilaca odluka. Građani rešenje vide u tome da će se na putu Srbije u EU morati poštovati građanska prava, zatim Zakoni, pravila, procedure i standardi, koji važe za ostali civilizovani svet, što aktivisti Vojvođanske zelene iinicijative uvek navode prilikom gostovanja u drugim medijima.

Dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“ trenutno se emituje na 90 lokalnih, regionalnih i stranih TV, međutim u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi se uspešno sarađuje, na temama borbe protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine, i sa drugim TV, elektronskim, štampanim i internet medijima, pružajući podršku ekološkim aktivistima i udruženjima građana u Republici Srbiji i regionu.