Vesti

Građani Srbije zahtevaju organizovanje referenduma kako bi se izjasnili o uzgajanju i prometu GMO

U organizaciji Udruženja srpskih domaćina organizovan je, 20. maja 2017. godine protest građana, povodom osnivanja Stručnog saveta za bezbednost hrane od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u kome nema stručnjaka za genetski modifikovane organizme (GMO).

Cilj protesta je bio da se ukaže na činjenicu da Stručni savet za bezbednost hrane u svom timu nema ni jednog stručnjaka iz oblasti GMO.

Srbija ima sve predispozicije za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, koju podržava 80% građana Srbije, koji su u 135 opština u Srbiji, rekli NE GMO!  Prof. dr. Miladin Ševarlić, agroekonomista tvrdi da jak GMO lobi utiče na donošenje odluka i da postoji mogućnost ignorisanja mišljenja i volje svojih građana. „GMO je deo problema, a ne rešenja. Jer, kada bi se dala prilika našoj nauci i struci, kada bi se podržala proizvodnja autohtonih proizvoda u Srbiji, kada bi se ispoštovola volja građana to bi bilo i ekološki održivo i ekonomski opravdano i socijalno pravedno. Ne bi uopšte postojala potreba da se razmišlja o GMO.“ – zaključuje prof. Dr Miodrag Dimitrijević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. S druge strane, sa ekonomskog aspekta, ukoliko se dozvoli uzgajanje i promet GMO, to ce značiti potpuno prepuštanje srpskog tržišta hrane, čija je vrednost 5 milijardi dolara, stranim korporacijama.

Ako nameravamo pristupiti EU, u društvo demokratskih država, moramo poštovati volju građana i procedure prilikom donošenja odluka, koje utiču na kvalitet života građana. Dakle, lokalne samouprave su se izjasnile protiv GMO, ako to nije dovoljno, trebalo bi građanima dozvoliti da se izjasne na referendumu, koji bi bio organizovan posle duže javne rasprave u kojoj bi bila iznesena argumentacija o razlozima za i protiv GMO. – poslali su poruku organizatori protesta i stručnjaci za GMO.

Emisiju „GMO – Da se narod  pita!“,  iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“, u produkciji Vojvođanske zelene inicijative možete pronaći ovde.