Vesti

U susret novom zakonu o javnim nabavkama

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava je od 6. do 9. jula na Mećavniku organizovao trodnevni konsultativni sastanak posvećen analizi sistema javnih nabavki, sa fokusom na formulisanje predloga i preporuka koje vode ka unapređenju zakonskog okvira u oblasti javnih nabavki, čije su izmene najavljene za drugu polovinu 2017. godine. Sastanak je deo procesa čiji su nosioci članice Koalicije za nadzor javnih finansija, a čiji će konačan proizvod biti konkretan predlog novog Zakona o javnim nabavkama.

Sastanak je deo projekta „Građanski za demokratske reforme: javno o javnim politikama - glasno protiv korupcije“, koji se realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija.

Skupu je prisustvovalo 20 učesnica i učesnika, među kojima su bili građanski nadzornici, predstavnici organizacija građanskog društva, medija, institucija, naručilaca i ponuđača.

Teme o kojima se razgovaralo bile su:

- Izveštaji EU o napretku u oblasti javnih nabavki;

- Pregovaračke pozicije Srbije i EU za poglavlje 5 – javne nabavke;

- Javne nabavke u praksi: studije slučaja i slike iz stvarnog života;

- Centralni problemi u postupcima javnih nabavki: nalazi građanskog društva;

- Pravni i institucionalni okvir za oblast javnih nabavki: prepreke i centralni problemi;

- Antikorupcijski mehanizmi u sistemu javnih nabavki;

- Zaštita prava i kaznene odredbe u oblasti javnih nabavki;

- Instrumenti građanskog učešća u unapređenju sistama javnih nabavki i budući koraci u - građanskom nadzoru sistema javnih nabavki.

Moderatori razgovora bili su prof. dr Miroslav Prokopijević, Institut za evropske studije, Stevan Radunović, Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama, Goran Marić, Državna revizorska institucija, Dragomir Pop Mitić, Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija i Dragan Dobrašinović, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Plan rada konsultativnog sastanka