Vesti

Serijal "Zelena patrola na delu" u finalu na CMS VATAVARAN - 9.Međunarodni filmski festival i forum za životnu sredinu i divlje životinje (Nju Delhi, Indija)

Stručni žiri 9. Međunarodnog filmskog festivala i foruma za životnu sredinu i divlje životinje - CMS VATAVARAN (Nju Delhi, Indija) ove godine je od 330 prispelih filmova iz celog sveta, u kategoriji: SERIJA, MEĐUNARODNI, odabrao za finale film SOS Halkidiki - Do poslednje kapi krvi" iz dokumentarnog tv serijala Zelena patrola na delu".

Tim zelene patrole, u ovom filmu, se razotkriva korupciju grčke Vlade, u slučaju eksploatacije zlata na Halkidikiju, od strane kanadske kompanije ,,Eldorado Gold". Donosioci odluka i građani Halkidikija, kao i grčka javnost su protiv eksploatacije zlata na Halkidikiju čime se ugrožava turistički potencijal ove destinacije. Grčka Vlada je, pre nekoliko godina, potpisala ugovor sa kanadskom kompanijom o eksploataciji zlata na Halkidikiju. U slučaju realizacije ovog projekta ugrožavaju se vodeni tokovi na poluostrvu, kvalitet zemljišta i vazduha, otpadne vode iz rudnika će završiti u moru i na plažama Halkidikija. Mnogi ljudi koji su zaposleni u privrednim delatnostima, na koje se oslanja turistička ponuda na Halkidikiju, ostaće bez posla.

Tim dokumentarnog tv serijala ,,Zelena patrola na delu" snimio je ovaj film na poziv lokalnih vlasti (gradonačelnika) nekoliko gradova na Halkidikiju. Oni se, sa građanima i ekološkim udruženjima, suprotstavljaju vladi Grčke i realizaciji ovog projekta, pogubnog po kvalitet života građana i životnu sredinu.

Za građane Republike Srbije ovo je zanimljivo jer se kanadske kompanije interesuju za eksploataciju zlata i drugih metala u Srbiji. Velika je verovatnoća da će se, uskoro, ekološki aktivisti i udruženja u Srbiji suočiti sa ovim problemom.

U konkurenciji za ovo priznanje, osim serijala „Zelena patrola na delu“, su: austrijski serijal „Kanarska ostrva“ i španski serijal „Divlji krajevi“.

Inače, film ,,SOS Halkidiki - Do poslednje kapi krvi" osvojio je prvu nagradu, za 2016. godinu, na Evropskom filmskom festivalu dokumentarnog ekološkog filma ,,GREEN GO-SHORT FILM CONTEST" (Budimpešta, Mađarska), zatim Specijalno priznanje žirija na 22. Internacionalnom festivalu lokalnih televizija "GOLDEN BEGGAR 2016." (Košice, Slovačka), Prvu nagradu za angažovani TV pristup jednom ekološkom i društvenom problemu na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ,,++Zlatna buklija 2016" (Velika Plana, Srbija), Specijalno priznanje na International Wildlife & Environment Film Festivalu (Kalkuta, Indija).

Link prema filmu možete pronaći na ovom linku.