Vesti

NKD - OBUKA ZA DIJALOG SA GRAĐANIMA I JAVNIM VLASTIMA

Metodologija izrade izveštaja i analiza primene zakona, na lokalu, kao i različiti metodi vizuelizacije i obrade podataka bile su teme druge radionice za jačanje kapaciteta lokalnih organizacija koja je organizovana u okviru projekta „Provera evropske stvarnosti“.

Organizacije Roma centar, Ars Nova, Evrokontakt i Društvo za zaštitu prirode Stara planina, u okviru ovog projekta, intenzivno rade na izradi tematskih izveštaja o upravljanju otpadom i prirodnim resursima, primeni Zakona o zabrani diskriminacije i strateškom planiranju na nivou lokalnih samouprava. Kroz pružanje mentorske podrške, organizovanje radionica i studijskih putovanja radi se na izgradnji kapaciteta članica koalicije i drugih partnera za dijalog sa građanima i javnim vlastima u oblastima koje su značajne za proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, a koje direktno utiču na život građana u lokalnoj zajednici.

„Ideja ovog projekta je da pruži podršku manjim organizacijama, članicama koalicije, da na lokalu prate primenu zakona u oblastima u kojima rade. Cilj je da kroz analizu dodju do konkretnih primera kroz koje će građanima svoje zajednice predstaviti dobre prakse evropskih zemalja i to kako će proces pridruživanja Srbije uticati na svakodnevni život građana i rešenje problema u ovim oblastima. Kolege iz udruženja „Stara planina" će, na primer, analizirati način na koji upravljamo parkovima prirode i dati uvid u to kako su oni organizovani u Španiji, gde su parkovi prirode podstakli razvoj ruralnih područja i ponovno naseljavanje istih.“

Objava ovih izveštaja očekuje se početkom septembra kada će, u svakom od gradova, biti održani i Gradski forumi na kojima će biti predstavljene analize i održana debata sa građanima i predstavnicima lokalne samouprave.

Projekat „Provera evropske stvarnosti" realizuje se u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske.