Vesti

Važnost puta ka Evropskoj uniji

O značaju približavanja Srbije Evropskoj uniji (EU) govorio je izvršni direktor Beogradske otvorene škole, Milorad Bjeletić, u emisiji Južnih vesti „15 minuta”. Bjeletić je naveo da su rezultati istraživanja o podršci građana pristupanju Srbije EU irelevantni. Iako je 49% građana za pristupanje Srbije EU, mnogo je bitniji podatak koliko građana želi pozitivne promene, iz razloga što su građani ti koji će odrediti da li će taj čin pristupanja da se desi. Mnogo je zanimljivije i bitnije za građane Srbije ono što se dešava u međuvremenu. Pristupanje Srbije EU nije cilj sam po sebi, već kvalitetniji život ljudi u Srbiji, naglasio je Bjeletić.

Kao glavni problem istakao je nedovoljno informisanje građana od strane vlasti o mogućnostima i promenama koje EU nudi. Propisi ne treba samo da se donose već i da se primenjuju kako bi se poboljšao život građana. To se jedino može postići ukoliko vlast govori jezikom koji građani razumeju, naglasio je Bjeletić.

Načini na koji poslujemo, na koji živimo, na koje komuniciramo sa vlastima, na koji uređujemo životnu sredinu, školstvo, zdravstvo, pravosuđe nisu uslovi EU, već prilika da naše društvo doživi dubinske promene i unapredi uslove života građana Republike Srbije. Da li ćemo i kako smanjiti korupciju, kako ćemo urediti sistem pravosuđa, da li ćemo zagađivati sopstvene reke isključivo je pitanje za nas same, a ne nekoga drugog, smatra Bjeletić. EU postavlja standarde i na nama je da ih primenimo, a na njima da ih potvrde. Mnogo je važniji put ka EU, ne sam ulazak Republike Srbije u Uniju.

Južne vesti, partnerska organizacija Beogradske otvorene škole na Programu podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija, imaju za cilj da prilikom svakodnevnog izveštavanja sagledaju kako proces integracija Srbije u EU utiče na svakodnevnicu. Program podrške civilnom društvu i medijima u oblasti Evropskih integracija sprovodi se u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, koji podržava Švedska.

Ceo snimak gostovanja možete pogledati na linku ispod.