Vesti

Vojvođanska zelena inicijativa u studijskoj poseti udruženju „Molika” iz Makedonije

Predstavnici Vojvođanske zelene inicijative boravili su u studijskoj poseti Udruženju za zaštitu životne sredine MOLIKA” iz Makedonije, u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije EU”, koji se realizuje uz podršku Švedske Vlade, od 15. do 18. avgusta 2017. godine.

Tokom studijske posete Vojvođanske zelene inicijative udruženju Molika”, učesnici su razmenili informacije o  projektima koje su, u prethodnom periodu realizovala ova udruženja. Između ostalog, predstavnici ovih organizacija došli su do zaključka da je najveća opasnost, u oblasti ugrožavanja zaštićenih prirodnih dobara (Nacionalnih parkova, Parkova prirode, Predela od izuzetnog značaja,…), masovna gradnja minihidrocentrala na rekama u Srbiji i Makedoniji. Inače, ovo je problem koji pogađa i druge zemlje na Balkanu.

Tokom studijske posete predstavnika VZI članovi udruženja Molika” organizovali su posetu: Nacionalnom parku Mavrovo”, Ohridskom jezeru, Nacionalnom Parku Pelister” i Bitolju. U ovoj studijskoj poseti učestvovali su: Ruža Helać, predsednica VZI, Milica Alavanja, koordinatorka projekta Zelena patrola na delu i Gvozden Bosić, najvolonter VZI za 2016. godinu. Udruženje Molika” predstavljali su: Petar Andonov, predsednik udruženja Molika” i članovi: Dijana Blažeković-Dimovska, Vesna K. Hristova i Jovan Angelevski.

Na kraju posete, predstavnici organizacija su se usaglasili oko toga da je potrebno okupiti ekološke organizacije sa Balkana, pod pokroviteljstvom međunarodne ekološke mreže Alpe Adria Green – AAG (koja okuplja ekološke organizacije iz: Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, predstavnik AAG za Srbiju je Vojvođanska zelena inicijativa) radi organizovanog delovanja ekoloških organizacija na teritoriji Balkana, s ciljem dokumentovanja i promocije činjenica koje osporavaju minihidrocentrale, kao obnovljive izvore energije.