Vesti

Sastanak u Ministarstvu rudarstva i energetike kao posledica medijskog pritiska – Borba za Toplodolsku reku

Vojvođanska zelena inicijativa je organizovala medijsku kampanju, kao logističku podršku Udruženju građana „Temska“ i stanovnicima Stare planine, s ciljem  sprečavanja gradnje hidrocentrala u Parku prirode „Stara planina“. Neprekidni medijski pritisak na javnost i donosioce odluka doveo je do toga da je predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike zakazao sastanak sa predstavnicima Udruženja građana „Temska“ i ostalih udruženja za petak, 25.08.2017. u 11h u prostorijama Ministarstva rudarstva i energetike, u ulici Kralja Milana br. 36.

Da podsetimo, izgradnjom HE Zavoj 1990. nestala je reka Visočica, najmoćnija reka Stare planine, a meštanima Temske ostavljen je biološki minimum (par stotina litara vode ispuštene sa 70m dubine jezera, u kojoj nije moguć nikakav oblik života). Ono što im je ostalo je mala bujična Toplodolska reka koja se kao pritoka nekadašnjoj moćnoj Visočici javlja na nekoliko kilometara nizvodno od brane. U 1992. godini, država, bez najave i bilo kakve pravno/tehničke dokumentacije, započinje sa izgradnjom 5.2km dugačkog tunela sa namerom da malu Toplodolsku reku prevede u Zavojsko jezero. Posledice nestanka poslednje reke na ovom delu Stare planine (od 2008. Zaštićeno područje – Park prirode) značile bi kraj ne samo za prirodu, već i za ljude u Temskoj koji vekovima na ovom prostoru opstaju zahvaljujući svojim rekama. 

Ni jednu kap Toplodolske reke nećemo dati. Nikakvi viškovi voda, nikakvi biološki minimumi, nikakvi tuneli i cevi. Oni koji sprovode EKOCID nad Starom planinom uskoro će se suočiti sa narodom koga su svrstali u kategoriju biološkog minimuma. Ja sa njima nemam o čemu da pregovaram. Od njih ne očekujem ništa. Idem da se konačno pogledamo u oči da čuju da im je ovo poslednja šansa da prekinu sa zločinom nad Starom planinom i ljudima koji tamo vekovima žive. Želimo da živimo kao sav normalan svet! Hoćemo da i za nas važe Zakoni i procedure, kao u civilizovanom svetu! Pozivamo se na standarde i primere pozitivne prakse u EU.” - kaže Aleksandar Jovanović - Ćuta za Zelenu patrolu.

U aprilu 2017. godine  tim Zelene patrole na delu snimio je emisiju o borbi građana Temske (Park prirode „Stara planina“) protiv sprovođenja Toplodolske reke u tunel radi gradnje hidrocentrale. Celu emisiju „Temska – Mi smo zakon“ možete pogledati ovde.