Vesti

Ekološka katastrofa u opštini Bačka Topola

U četvrtak, 30. avgusta 2017. godine dogodila se ekološka katastrofa u selima opštine Bačka Topola - Njegoševo, Pobeda, Gunaroš, Orahovo, Utrine, Brazilija u kojima je došlo do trovanja i velikog pomora pčela. 

Tim Zelene patrole je dokumentovao posledice neodgovornog korišćenja pseticida i drugih hemijskih sredstava u poljoprivredi. U pitanju je nestručno, nekontrolisano i neodgovorno korišćenje raznih hemijskih sredstava, koja se nelegalno uvoze u Srbiju. U međuvremenu se ispostavilo da su osim pčela stradale i divlje životinje. Ovakvi događaji deluju na građane obeshrabrujuće u smislu pokretanja privatnog biznisa u oblasti pčelarstva, stočarstva i poljoprivrede. 

Više od hiljadu društava pčela je apsolutno uništeno u toku prvog dana i ova agonija će trajati još nekoliko dana. Zvali smo razne inspekcije kako bi se utvrdio uzrok pomora pčela i obim štete koju su pretrpeli pčelari! Odgovor je da ili nisu nadležni, ili su na odmoru, ili nemaju dovoljno kadra. Ostavljeni smo na cedilu. Pčelari sumnjaju da je uzrok total hebricid agro kvatro kojim je zaprašivana ambrozija, koja je trenutno u cvetu. Sve sam uradio po standardima! Tri godine sam ulagao i finansijski i vremenski i sada sam na nuli! Ne znam da li ću imati snage da krenem iz početka! Problem s kojim se srećemo je nepoštovanje zakona, pravila i procedura i zato bi bilo važno da Srbija što pre uđe u zajednicu uređenih zemlalja i pravne sigurnosti, Evropsku uniju, kaže Radomir Ivković, pčelar iz Njegoševa.

Posle objavljivanja informacije u medijima koju je poslala Vojvođanska zelena inicijativa, izvršen je pritisak javnosti na nadležne inspekcije i inspektorka Ivana Milošević je izašla na teren, u subotu 2. septembra.