Vesti

Projekat gradnje minihidrocentrale na Toplodolskoj reci stopiran

Vojvođanska zelena inicijativa je za dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu” u aprilu 2017. godine snimila emisiju Temska - Mi smo zakon”. Tema ove emisije je pokušaj gradnje minihidrocentrala na Toplodolskoj reci u Parku prirode Stara planina, bez obzira na posledice po životnu sredinu i kvalitet života građana.

Od aprila 2017. godine do danas Vojvođanska zelena inicijativa je organizovala medijsku kampanju, protiv gradnje minihidrocentralala, na Toplodolskoj i drugim rekama na Staroj planini, u saradnji sa Udruženjem Temska i uz podršku velikog broja medija. Rezultat ove kampanje je stopiranje projekta prevođenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero.

Izvršni direktor EPS-a za proizvodnju Sava Bezmarević je prilikom posete HE Pirot izjavio da se na projektu prevođenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero trenutno ništa ne radi i da taj projekat nije aktivan”. Kako je Bezmarević kazao za TV Pirot, sve što se bude radilo u budućnosti radiće se u dogovoru sa lokalnom zajednicom, meštanima na čiji život utiče takav projekat, tako da se bez toga ništa neće raditi, konstatovao je Bezmarević. Izjavu za TV Pirot pogledajte ovde.

Meštani Temske su zbog aktiviranja projekta prevođenja Toplodolske reke organizovali proteste i najavili da ni po koju cenu neće dozvoliti da se ovaj projekat realizuje jer reka za njih znači život. Prevođenju Toplodolske reke usprotivili su se i stručnjaci – biolozi, ali i aktivisti i zaljubljenici u prirodu. 

Ovo je velika pobeda, u borbi građana Republike Srbije, za poštovanja Zakona, standarda i procedura. Od danas će stanovnici Stare planine biti uključeni u proces Javne rasprave o značajnim temama i uključeni u donošenje odluka.