Vesti

Za ruralni razvoj najvažniji je razvoj infrastrukture

Prva smotra stočarstva koju je organizovalo Udruženje Agrar-Poreč iz Klokočevca okupila je više od 20 poljoprivrednih proizvođača i stočara iz opštine Majdanpek i okoline, kao i distributere poljoprivredne opreme i mehanizacije. Smotru je posetilo više od 200 posetilaca, a na istom volonteri Resurs centra sproveli su anketu na temu - šta je najveći problem u mestu u kojem živite i u kom pravcu bi Opština Majdanpek trebalo da ide u pogledu ruralnog razvoja i šta bi to trebalo finansirati iz Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. 

Sudeći po odgovorima posetilaca, osnovni problem meštana seoskih sredina je loša putna infrastruktura i depopulacija tj. migracije mladih u gradove i strane zemlje. Skoro 50% anketiranih kaže da je finansiranje povratka mladih na selo najveći prioritet, a zatim investicije u putnu i drugu infrastrukturu i poljoprivrednu mehanizaciju.

Kao najveću perspektivu za ruralni razvoj, 45% anektiranih vidi razvoj otkupnih stanica za poljoprivredne proizvode, dok 35% smatra da je to razvoj stočarstva, povrtarstva i drugih poljoprivrednih grana, dok 20% anketiranih perspektivu vidi u razvoju seoskog turizma. 

Proces konsultacija sa civilnim društvom nastaviće se tokom septembra, a konačni nacrt Strategije ruralnog razvoja opštine Majdanpek očekuje se krajem meseca.