Vesti

Izgradnja termoelektrane u Sjenici

Tim dokumentarnog TV serijala Zelena patrola posetio je Sjenicu i Rašku oblast. Tema kojom su se bavili jeste potencijalna izgradnja termoelektrane u Sjenici, koja izaziva zabrinutost kod građana Sjenice i Raškog regiona, kao i upravljača zaštićenog rezervata prirode Uvac.

Srbija nije energetski ugrožena zemlja, zemlja kojoj energija nedostaje. Srbija je zemlja kojoj nedostaje energetska efikasnost! Živimo u vremenu velike globalne transformacije društva i globalne transformacije energetske politike, u vremenu kada većina ozbiljnijih država teži ka ekonomiji niske emisije CO2 i napušta koncept zavisnosti od fosilnih goriva. Nažalost, mi živimo u državi koja jako teško i sporo taj koncept usvaja. Bitno je da proces odlučivanja bude inkluzivan, mi ovde imamo pak obrnutu situaciju, da proces odlučivanja o kapitalnim projektima nije inkluzivan. Narodski rečeno - niko ne pita žabu kad isušuje barukaže Mirko Popović, ekološki aktivista.

Već 20 godina se živi u nekakvoj strepnji od izgradnje termoelektrane koja se već neko vreme potencira, najčešće u vreme predizbornih kampanja. Samo postojanje rudnika, koji je otvoren pedesetih godina prošlog veka, je tekući i potencijalno još veći problem za životnu sredinu ovog područja, saznajemo u razgovoru sa Sedatom Vrcićem, predsednikom udruženja FLORES.

Rudnik je već identifikovan kao zagađivač u raznim strateškim dokumentima. Eksploatacija uglja u energetske svrhe povećava količinu teških metala u vodi i vazduhu i podrazumeva emisiju sumpora i azotnih oksida. Sjenica je opština u kojoj postoji 2500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što znači da postoji potencijal ovog područja u poljoprivrednom i turističkom smislu. Nedavno je brendiran sjenički sir. Pored poznatog sira, Sjenica nam nudi i sjeničko jagnje, tele, pršutu, papriku u pavlaci itd. Ukoliko bi se izgradila termoelektrana svemu tome preti opasnost.

Evropa, a i ceo svet, ide ka tome da se investiranjem u projekte manje utiče na životnu sredinu i klimatske promene. Zašto je u našoj državi situacija drugačija?

Link ka emisiji „Sjenica - Niko ne pita žabu kad isušuje baru” iz dokumentarnih TV serijala  „Zelena patrola na delu” možete pronaći ovde.