Vesti

Panel o izgradnji regionalne deponije u Novom Sadu

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) organizuje panel o dugogodišnjem problemu sa kojim se suočavaju građani Novog Sada – odlaganju otpada i sporoj realizaciji izgradnje nove regionalne deponije. Posle višemesečnog istraživanja, CINS je o ovoj temi objavio istraživačku priču koju možete da pročitate na sledećem linku:

Regionalna deponija u Novom Sadu: Rast zagađenja i birokratije 

Priča je nastala kao deo šireg projekta koji se bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine, na kome CINS sarađuje sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” , uz podršku Švedske.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo da uprkos planovima da nova sanitarna deponija bude gotova 2014. godine, radovi na izgradnji još nisu počeli, a usvojeno je tek nekoliko dokumenata. U međuvremenu, smeće se odlaže na staru deponiju, što ima potencijalne negativne posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Prema procenama, Srbiji će za rešenje problema sa deponijama biti potrebno oko 918 miliona evra.

Na panelu će govoriti autorke istraživanja, predstavnici ekoloških udruženja, te pokrajinskih i republičkih institucija koje se bave zaštitom zdravlja i životne sredine. Panelisti će zajedno sa gostima pokušati da analiziraju uzroke problema i predlože potencijalna rešenja za unapređenje zaštite životne sredine u ovoj oblasti.

Panel će biti održan 22. septembra, u 12 časova, u Medija centru Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Piše: CINS