Vesti

Tribina „Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti” u petak u Radio kafeu

Tribina „Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti”, održaće se u petak, 29. septembra, u Radio kafeu, u 19 časova.

Nakon trogodišnjeg rada na novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i datog pozitivnog mišljenja velikog broja institucija i organizacija civilnog društva na nacrt, za čiju je izradu bilo zaduženo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, nacrt je zaustavljen u istoj toj Vladi, ali od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.   

S obzirom na to da je predsednica Vlade Ana Brnabić donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti stavila na agendu „prvih 100 dana rada”, očekivalo se da pripremljeni nacrt uđe u rutinsku proceduru i stigne do Narodne Skupštine.

Nakon što je bilo jasno da je proces zaustavljen, usledila je reakcija ženskih i civilnih organizacija koje se bave ljudskim pravima. Posebno su se angažovale ekspertkinje i aktivistkinje okupljene oko Ženske platforme za razvoj Srbije, kako bi uverili sve aktere da je vraćanje na početak, formiranje nove radne grupe i izrada novog predloga gubitak dragocenog vremena u kome se neće dobiti ni na kvalitetu.

Izveštavanje većine medija u Srbiji o dešavanjima u vezi sa zakonom je neprofesionalno, bez kritičke distance, površno, banalizovano, ali i tendeciozno i zlonamerno. Snažne reakcije pojedinih predstavnika vlasti i medija ukazuju na suštinski razlog stopiranja zakona: bojazan da bi se usvajanjem i primenom rešenja iz pripremljenog nacrta mogle pokrenuti korenite promene u našem društvu i poremetiti postojeći odnosi moći.

Kako je tekao proces izrade nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje su predložene novine, šta se trenutno dešava sa ovim predlogom, zašto ministarstvo rada stopira predlog novog zakona kada izveštaji nadležnih institucija ukazuju na veliku diskriminaciju žena upravo u oblasti zapošljavanja i rada, pitanja su koja pokreće tribina „Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti?”.  

Učestvuju:

- Danica Todorov, ekspertkinja za oblast ravnopravnosti polova

- Snežana Knežević, zamenica ombudsmana 

- samostalna savetnica u Pokrajinskom zaštitniku građana Andrijana Čović

- advokatkinja Slavica Kurtinović

Tribinu će moderirati psihloškinja i aktivistkinja Slavica Ranisavljev Kovačev. 

Tribina je deo projekta u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa "Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji", uz podršku Švedske.