Vesti

Civilno društvo kao pokretač promena tokom pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) započeli su realizaciju trogodišnjeg projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Najmanje 45 organizacija civilnog društva i medija sa teritorije čitave Srbije će biti neposredno uključeno u projekat. Cilj je da se unapredi odgovornost i otvorenost javnih institucija prema široj zajednici i njenom uključivanju u procese donošenja odluka tokom pristupa Srbije Evropskoj uniji.

Pristupanje Evropskoj uniji menja pravni okvir, a time i način života u opštinama i gradovima u Srbiji. Zbog toga je neophodno da sami građani sagledaju korist promena za svoje lokalne zajednice, kao i njihov pozitivan uticaj na svakodnevni život“, izjavio je Ula Anderšon, savetnik za razvojnu pomoć  ambasade Švedske .

Vesna Đukic, generalna direktorka Beogradske otvorene škole pozdravila je potpisivanje ugovora i izjavila da projekat doprinosi i unapređenju kvaliteta informisanja građana o koristima i izazovima pristupanja Srbije Evropskoj uniji:  „Kako su gradovi i opštine kao i lokalna zajednica mesta u kojima se promene stvarno dešavaju, one bi trebalo da budu i centrala mesta u kojima se vode javne debate o usvajanju i primeni pravnih tekovina Evropske unije.  Da bi se to ostvarilo potrebno je unaprediti znanje i kapacitete civilnog društva za praćenje procesa i zagovaranje interesa lokalnih zajednica. Samo informisani građani mogu  od posmatrača postati aktivni učesnici , a civilno društvo obezbeđuje da glas lokalnih zajednica bude prepoznat u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji“.

Saradnja građana i javne uprave se ovim projektom gradi na temeljima znanja, argumentovane debate i poštovanja principa dobrog upravljanja.

Projekat se izvodi u periodu od oktobra 2016. do oktobra 2019. godine.