Vesti

Održan 11. Medjunarodni forum organske proizvodnje u Selenči

Bržem razvoju organske proizvodnje u Srbiji najviže može doprineti saradnja i učešće poljoprivrednih proizvodjača u regionalnim i evropskim projektima. Na taj način se povećaju površine pod organskom proizvodnjom koje u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, ali se i naši poljoprivrednici pripremaju za primenu evropske politike u ovoj oblasti, poručeno je sa današnjeg 11. Medjunarodnog foruma organske proizvodnje u Selenči, kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovačke,  Moldavije, Češke, Mađarske...

Jedanaesti Forum organizovao je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), uz podršku Vlade AP Vojvodine, Kraljevine Švedske, Višegradskog fonda, Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Pointa Novi Sad.

U otvaranju foruma učestvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, Velimir Stanojević, Ambasadorka Slovačke Republike u Republici Srbiji NJ.E. Dagmar Repčekova, tehnički ekspert Slovačke za organsku proizvodnju pri Evropskoj uniji, Julijana Šloserova i Sekretar Grada Valpova Zvonko Barišić.

Kao uspešan primer unapredjenja ove vrste poljoprivrede u regionu, predstavljen je evropski projekat „Organic Bridge”, u kojem sa hrvatske strane učestvuju grad Valpovo i Tera tehnopolis iz Osijeka, a sa srpske strane Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija Teras iz Subotice. Projekat je Evropska unija podržala sa 550.000 evra, trajaće dve godine. U tom periodu radiće se na unapredjenju kompetencija organskih proizvodjača Osiječko-baranjske žumapnije i Vojvodine, kroz treninge i edukaciju, a formiraće se i razvojno-istraživačke institucije, kako bi se znanje implementiralo u praksi. Kroz Organic Bridge, sa obe strane granice proći će 260 proizvođača.

Učesnici panel diskusije, koja je podržana kroz program Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srije Evropskoj uniji koju sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, državni sekretar za poljoprivredu, Velimir Stanojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, ekspert SEEDEV Goran Živkov, ekspert za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske Miroslav Božić i Jovica Kosanović, direktor u Poslovnom sistemu Global Seed poručili su da je neophodno udružiti znanja i resurse koje poseduju proizvodjači u Srbiji i u Evropskoj uniji.

Hrvatska, kako su izneli učesnici Foruma i projekta Organic Bridge ima oko 75.000 hektara pod organskom proizvodnjom, ali nema iskustvo u organizovanju poljoprivrednika kakvo ima COPS i druge organizacije u našoj zemlji, a proizvodjačima u Srbiji Hrvatska može da bude dragocena u prenosu iskustava u primeni EU regulative.

Selenča je najorganizovanija sredina u Srbiji kada je o organsko proizvodnji reč. Ona će imati posebno mesto u nacionalnom planu ruralnog razvoja. Podatak da je prosečna veličina parcela u Srbiji oko 4,5 hektara govori o tome da će mali proizvodjači u konvencionalnoj proizvodnji teško izdržati tržišnu utakmicu na tako malim površinama, poručio je državni sekretar Velimir Stanojević. Predviđeno je da organska proizvodnja bude uključena i u IPARD program. U završnoj smo fazi akreditacije tako da će naši proizvodjači, pored nacionalnihmera ubuduće koristiti i mere ovog predpristupnog programa EU

U Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganic B2B 2017 koje je Centar za organsku proizvodnju Selenča organizovao u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organic mrežom, prisustvovalo je 68 učesnika iz 10 zemalja.

Po prvi put dodeljene su nagrade za najbolji medijski prilog o organskoj proizvodnji pod nazivom Selenča organik”. Na konkurs koji je raspisao COPS prijavljena su 43 priloga u oblasti štampanih, elektronski i internet medija.

Nagrade su dobile: Novinarka lista Poljoprivrednik, Aleksandra Milić, za najbolji prilog u oblasti štampanih medija, novinarka RTV, Aleksandra Bundalo i novinarka Produkcije Atlas Media, Vanja Milosavljević, za najbolji prilog u oblasti elektronskih medija i novinarka portala Užička republika pres za najbolji prilog u oblasti internet medija.