Vesti

Održane info sesije na kojima je predstavljen Program podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija

Povodom predstavljanja Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija, a u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, Beogradska otvorena škola je održala četiri info sesije radi bližeg predstavljanja Poziva za podnošenje predloga projekata.

Info sesije su održane u Novom Sadu 11. januara, u Medija centru Vojvodine, u Beogradu 12. januara, u EU Info centru, zatim u Nišu 13. januara u prostorijama EU Info kutka i u Užicu 16. januara u Gradskom kulturnom centru. Info sesijama je prisustvovalo preko 140 predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva i medija. Odgovore na pitanja koja su postavljena na info sesijama svi zainteresovani mogu pronaći na www.transformator.bos.rs/pitanja-i-odgovori.

Info sesije su održane u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija. Program traje tri godine, od oktobra 2016. do oktobra 2019. godine i obuhvata dve programske aktivnosti: 1. Podrška projektima i partnerskim organizacijama civilnog društva i medijima; 2. Jačanje kapaciteta i program umrežavanja. Podrška projektima i partnerskim organizacijama civilnog društva i medijima podrazumeva dodelu finansijskih sredstava za najmanje 15 organizacija civilnog društva i medija i realizuje se kroz institucionalnu podršku (za najmanje 5 OCD i medija) i podršku projektima (za najmanje 5 projekata OCD i 5 medija). Ukupan budžet za realizaciju finansijske podrške organizacijama civilnog društva i medijima u prvoj godini iznosi 2.500.000 SEK, što je približno 250.000 EUR. Rok za podnošenje predloga projekata je nedelja, 22. januar 2017. godine, do 23 sata i 59 minuta.  

Projekat „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Švedske. Projekat ima za cilj doprinos evropskim integracijama i demokratskom razvoju u Srbiji jačanjem uloge civilnog društva i medija. Kontrolna i korektivna uloga organizacija civilnog društva i medija je uslov za uspostavljanje i jačanje principa vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji stoje u osnovi procesa evrointegracija. Više o projektu pogledajte na www.transformator.bos.rs/o-projektu.