Vesti

Nova Škola istraživačkog novinarstva CINS-a

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poziva sve zainteresovane novinare i studente novinarstva da se prijave na Školu istraživačkog novinarstva, koja će trajati od februara do maja 2018. godine.

Škola je besplatna, a prethodno iskustvo u istraživačkom novinarstvu nije neophodno.

Obuka se sastoji iz tri segmenta:

1. Istraživački tim CINS-a će najpre izabranim učesnicima održati trening u Beogradu. Dvodnevni trening (druga polovina februara) obuhvatiće osnovne segmente rada istraživačkih novinara: osnove istraživačkog novinarstva, etički i profesionalni standardi, intervju i rad sa izvorima, pronalaženje informacija i izbor tema, napredna pretraga interneta, zahtevi za pristup informacijama itd. Kroz vežbe i praktične primere CINS-ov tim će prezentovati sve veštine i znanja neophodne za bavljenje istraživačkim novinarstvom.

Prisustvo izabranih učesnika treningu je obavezno. Mogu da se prijave i novinari i studenti koji žive van Beograda, ali organizator neće moći da nadoknadi eventualne putne ili druge troškove.

2. Učesnici će posle treninga imati priliku da u saradnji sa novinarima CINS-a i uz njihovo mentorstvo rade na sopstvenim istraživanjima. Svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima biće objavljeni na CINS-ovom sajtu.

3. Za polovinu aprila je predviđen još jedan dvodnevni trening u Beogradu, a prisustvo je takođe obavezno. Novinari će na njemu raditi pripreme za završavanje istraživanja i pisanje tekstova, njihovu prezentaciju i promociju, proveru činjenica, a trening će se baviti i rešavanjem svih pitanja koja se eventualno pojave tokom mentorstva i rada na istraživačkim pričama.

Konkurs je otvoren do ponoći 1. februara 2018, a CINS će o izboru kandidata javnost obavestiti na sajtu www.cins.rs, u roku od 7 dana nakon završetka konkursa. Zainteresovani se mogu prijaviti na adresu office@cins.rs tako što će poslati svoj CV i prijavni formular, sa subjektom mejla: ,,Prijava na školu istraživačkog novinarstva”.

Prijavni formular možete otvoriti ovde.