Vesti

OKRUGLI STO „ANTIKORUPCIJSKE POLITIKE U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE“

U organizaciji Podrinjskog antikorupcijskog tima i ekološkog udruženja „Rzav”, u Beogradu je 15. i 16. februara održan okrugli sto - „Antikorupcijske politike u oblasti zaštite životne sredine”.  Prvom sastanku neformalne Koalicije ekoloških organizacija jugozapadne Srbije prisustvovali su predstavnici organizacija : „Pakt”- Loznica, „Rzav”- Arilje, „Hrast” – Priboj, PSK „Kolovrat”- Prijepolje, Eko pokret Kosjerić, Ekološko udruženje „Čuvari prirodne” – Požega, RZORA „Raft”, „Prijatelji Brodareva” i „Green Bear” – Bajina Bašta.

Prvo ovogodišnje okupljanje ekoloških udruženja jugozapadne Srbije poslužilo je da se u dva dana napravi presek trenutnog stanja u oblasti zaštite životne sredine na području jugozapadne Srbije, dogovore zajednički pravci delovanja, razrade kanali komunikacije i zajedničkih nastupa u eventualnim kriznim situacijama.

Za sada neformalna, Koalicija ekoloških udruženja jugozapadne Srbije na okupljanju je ocenila da je izdavanje publikacije Prirodni resursi i koruptivne prakse naišlo na izuzetan odziv kod javnosti, ali i nadležnih institucija. Na skupu je dogovoren i nastavak saradnje organizacija na istraživanju u oblasti eksploatacije prirodnih resursa u jugozapadnoj Srbiji.

Pored problema u nekontrolisanoj i nelegalnoj eksploataciji prirodnih resursa, razgovaralo se i o ostalim ekološkim problemima. Targetirani su : problematično skladištenje cijanidnih soli u Loznici, mogući problemi prilikom eksploatacije rude jadarit u koritu reke Jadar, problemi pranja „betonjerki“ na reci Lim, loš rad vodoprivrednih i šumskih inspektora, najava otvaranja eksploatacije rude kod Prijepolja – Čadinje, sve veća pojava „totalne seče“ šuma u okolini Brodareva, problemi sa deponijama koje se nalaze na obalama reka Lim i Drina kao i primena Zakona o zaštiti priobalja, problem cementare u Kosjeriću i sveprisutni problemi sa mini hidro centralama.

Zaključeno je da će ekološke organizacije jugozapadne Srbije u budućnosti imati zajedničke nastupe i akcije, a osim zajedničkih nastupa u javnosti, dogovoren je i zajednički rad na povećanoj kontroli trošenja budžetskih sredstava lokalnih ekoloških fondova  i zagovaranje za uspostavljanje „zelene stolice“ u svakom lokalnom parlamentu, što je i obaveza predviđena Arhunskom konvencijom. Posebno je istaknut i značaj prekogranične saradnje koji je potreban za reševanje većine navedenih problema.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta „Razvoj antikorupcijskih mehanizama u oblasti zaštite životne sredine“. Projekat koji u partnerstvu realizuju Pakt iz Loznice i Rzav iz Arilja podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.