Vesti

Koalicija: Neodgovorne izjave državnog sekretara Gajovića

10. 02. 2018.

Koalicija: Neodgovorne izjave državnog sekretara Gajovića

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) smatra da su izjave državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, izrečene u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, neodgovorne, te da su u funkciji relativizacije učestalih napada na novinare.

Državni sekretar Aleksandar Gajović je u ovom intervjuu relativizovao napade ne novinare tvrdnjama da je potrebno saslušati i drugu stranu, odnosno verzije napadača i njihove motive, da novinari sami sebe treba da štite, ali i da misli da su pojedinci sami sebi slali pretnje zbog samoreklamiranja i zbog toga što "imaju loše namere".

Koalicija podseća da su napadi i pretnje u koje državni sekretar "sumnja" prijavljeni nadležnim organima, policiji i tužilaštvu, a da su pojedini slučajevi – iako sa velikim zakašnjenjem – i procesuirani. Koalicija smatra da ovakve izjave državnog sekretara mogu da budu predmet privatnih tužbi, i u tom smislu ćemo pružiti pravnu pomoć našim kolegama ukoliko se odluče na taj potez.

Koalicija takođe poziva premijerku Srbije Anu Brnabić, kao i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se odrede prema ovom nastupu državnog sekretara, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva i Vlade Srbije.  

Sa žalošću konstatujemo da istup državnog sekretara neodoljivo podseća na reči visokih funkcionera Srpske radikalne stranke tokom devedesetih godina, u periodu koji je prethodio organizovanom progonu novinara i medija, ali i ubistvu Slavka Ćuruvije. Tada je Aleksandar Vučić izjavio da novinari treba da paze šta rade ako hoće da budu bezbedni, a Vojislav Šešelj im je uputio veoma otvorene pretnje optužujući ih da su ubice, špijuni i izdajnici.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 10. februar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija