Vesti

„Prijatelji Srbije” nastojaće da ubrzaju evropski put Zapadnog Balkana

Neformalna parlamentarna grupa Prijatelji Srbije”, osnovana pre gotovo osam godina u Evropskom parlamentu, u cilju podsticanja razvoja odnosa sa Beogradom i ubrzavanja EU integracija Srbije”, planira da u  narednih nekoliko meseci organizuje različite događaje na kojima će biti promovisana Srbija,  kao i diskusije na temu evropske budućnosti” Srbije i ostalih država regiona, kažu za European Western Balkans članovi ove grupe, poslanici Franc Bogovič i Tanja Fajon.

Bogovič, inače potpredsednik grupe Prijatelji Srbije”, čiji je predsednik poslanik Emilian Pavel, ističe da je najbitnije da u toku prvog dela 2018. mi članovi ove grupe unutar Evropskog parlamenta, a i u EU jačamo debatu o nužnosti i ubrzavanju procesa proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, da razgovaramo i sa svima onima koji ne poznaju dobro ovaj region i da širimo krug pristalica ubrzanog procesa proširenja, u kojem Srbija i Crna Gora najviše napreduju”.

„Nadam se da ćemo svi koji činimo ovu neformalnu grupu dati sve od sebe kako bi se vodila takva proaktivna diskusija unutar EU u 2018. godini, na neformalnom i formalnom nivou, uz svoj rad u Evropskom parlamentu i u zemljama iz kojih dolazimo. To je naš najvažniji zadatak i stalni rad, a, svakako ćemo obavestiti javnost o eventualnim formalnim događajima koje planiramo da organizujemo. Iskreno i srdačno želim da se taj proces ubrza i da Srbija, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana što pre postanu i formalni deo naše evropske porodice. Takođe, očekujem da poruka predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da zemlje Zapadnog Balkana  treba da reše sva svoja otvorena granična pitanja, a koja se posebno odnose na granice s Hrvatskom, ne bude dodatna kočnica tom ubrzanju procesa proširenja, kao i da Evropska unija, u svom strateškom interesu za proširenjem, bude mudrija od ostalih strateških sila”, kao što su Turska, SAD, Rusija, koje imaju svoje strategije uticaj na naš region, zaokružen” državama EU“, ističe naš sagovornik.

Tanja  Fajon, članica ove grupe od osnivanja, konstatuje za EWB da Prijatelji Srbije” predstavljaju dodatnu platformu za rasprave o svim pitanjima koja se tiču integracije Srbije u Evropsku uniju.

„S obzirom na to da je grupa neformalnog karaktera, ona takođe pruža mogućnosti za otvoreniju i iskreniju raspravu, a isto tako i za promociju nekih aspekata koji su možda zanemareni u okviru drugih radnih grupa, poput kulture i umetnosti. U tom smislu rad grupe do sada ocenjujem kao uspešan, mada svakako postoji prostor za napredak i pojačanu aktivnost, kako se Srbija bude što više približavala Uniji“, naglašava naša sagovornica.

Upitana na šta bi “Prijatelji Srbije” trebalo da se fokusiraju ove godine, Tanja Fajon podseća da ova grupa okuplja poslanike u EP koji se posebno zalažu i podržavaju Srbiju i njeno članstvo u Evropskoj uniji.

„Trudimo se da promovišemo Srbiju kroz organizaciju raznih događaja u Evropskom parlamentu. Smatram da ove godine, u kojoj je predstavljena Strategija o proširenju na Zapadni Balkan, treba da se fokusiramo na to da se što bolje iskoristi ugodna klima koja trenutno vlada u Uniji kada je u pitanju proširenje. Ja u svom radu posebno ističem potrebu za jačanjem vladavine prava, uključujući nezavisno sudstvo i slobodu medija i na tim pitanjima ću insistirati i u okviru rada u Grupi. Ubeđena sam da bez utvrđivanja ovih osnovnih vrednosti ne možemo da pričamo o uspešnoj integraciji Srbije u Evropsku uniju, poručuje sagovornica EWB.