Vesti

Srbija pala za 10 mesta na listi Reportera bez granica

Izvor: NUNS  Autor: S.R. 25.04.2018.

U najnovijem izveštaju Reportera bez granica (RBG), Srbija je pala za 10 mesta u odnosu na 2017. godinu i sada je 76. u svetu.

Na listi od 180 ispitanih zemalja rangiranih po stepenu medijskih sloboda Srbija je sada na 76. mestu. Nazadovanje Srbije na toj listi se nastavlja, jer je i  prošle godine dospela na 66. mesto sa 59. pozicije koju je imala 2016. godine. To je, uz Maltu, Češku i Slovačku, najveći pad u Evropi, a samim tim i na celokupnoj listi Reportera bez granica.

U regionu zapadnog Balkana ispred Srbije su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a lošije stoje Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109). Osim Srbije, svi susedi su napredovali u odnosu na prošlu godinu - Albanija za jedno mesto, BiH za tri, Hrvatska za pet, Kosovo za četiri, Makedonija za dva, Crna Gora za tri.

"Pod predsednikom Aleksandrom Vučićem Srbija je postala zemlja gde je nebezbedno biti novinar, što je jasno prema alarmantnom broju napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili kažnjeni i agresivnoj kampanji blaćena koju vode provladini mediji protiv istraživačkih novinara", navodi se u delu izveštaja o Srbiji. Dodaje se da Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, “ali za sada ne uspeva da ispuni standarde Evropske unije za slobodu medija, što je jasno po iskustvu novinara koji rade na terenu".

RBG ukazuju se da hrabri novinari i dalje pokrivaju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali da se njihovi izveštaji često objavljuju putem internet medija sa ograničenim pristupom. Takođe, poseban razlog za zabrinutost predtavlja sprega političara i medija, visok nivo koncentracije vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i radio televizijskim medijima.

"Svetski indeks slobode medija 2018. godine pokazuje rastući animozitet prema novinarima. Neprijateljstvo prema medijima, koje otvoreno potiču politički lideri i napori autoritarnih režima da predstave svoju viziju novinarstva predstavljaju ozbiljnu pretnju za demokratiju", navodi se u ovogodišnjem izveštaju Reportera bez granica.

Takav stav prema medijima više nije samo odlika autoritarnih režima, nego i demokratski izabranih čelnih ljudi, koji ih više ne vide kao neophodan deo demokratije, nego kao protivnika prema kojem otvoreno iskazuju odbojnost.

Prva po slobodi medija je i dalje Norveška, slede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika.

Ni na zaleđu liste nema promena: Severna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, Sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorijalna Gvineja.