Vesti

Ove nedelje u Sofiji: Zapadni Balkan u fokusu

SOFIJA – U narednim danima, Sofija će biti mesto ključnih događaja kada je u pitanju Zapadni Balkan. Iako će tema Samita EU – Zapadni Balkan biti posvećena agendi povezivanja, druge teme o kojima će se diskutovati na magrinama Samita od velikog su značaja za napredak u regionu.

Pored Povezivanja, neki od glavnih ciljeva samita biće ,,potvrđivanje posvećenosti EU prema svojim partnerima sa Zapadnog Balkana i potvrđivanje pripadnosti regiona evropskoj porodici“, kao i ojačavanje veza između EU i Zapadnog Balkana u infrastrukturnoj, digitalnoj i ljudskoj povezanosti.

Dodatno, cilj Samita će biti i spajanje Zapadnog Balkana i EU ne bi li kroz zajedničku saradnju rešavali zajedničke izazove, kao što su bezbednost, migracije, geopolitički razvoj i dobrosusedski odnosi.

Program povezivanja zauzeo je značajno mesto u planu EU za Zapadni Balkan, još od kada je predstavljen na Berlinskom procesu 2014. godine. Smatra se da je poboljšanje povezanosti unutar regiona, kao i između zemalja Zapadnog Balkana i EU, ključni faktor za rast i zapošljavanje i da donosi jasne prednosti za ekonomije i građane regiona.

Zbog toga će Samit biti odlično mesto za razgovor lidera o zastojima nekih sporazuma, ali i šansa da lideri sklope nove aranžmane i eventualno kreiraju nove inicijative.

Očekuje se da lideri zemalja stignu u Sofiju u sredu, 16. maja, kada će imati zajedničku neformalnu večeru. Plenarni sastanak o povezivanju biće održan narednog dana, nakon čega lidere očekuje radni ručak tokom kojeg će se diskutovati o mogućim načinima prevazilaženja zajedničkih izazova.

Domaćin sastanka biće Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja trenutno predsedava Savetu EU. Očekuje se i dolazak Visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku, Federike Mogerin, kao i Komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesa Hana. Predsednik Evropskog Saveta, Donald Tusk će predsedavati sastankom i  zajedno sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom će  predstavljati Evropsku uniju.

Danas je održana konferencija o ekonomskoj i socijalnoj koheziji na Zapadnom Balkanu, koju je zajednički organizovao TAIEX i Evropski ekonomski i socijalni komitet uz podršku Bugarskog predsedavanja Savetom EU i Ekonomskom i socijalnom veću Republike Bugarske.

Za 16. maj su zakazano i nekoliko događaja na marginama Samita.

Jedan od njih je međunarodna konferencija "Demokratija koja donosi rezultate: Deset godina kasnije – Otključavanje potencijala Zapadnog Balkana”, koja će biti posvećena evroatlanskoj perspektivi Zapadnog Balkana, njegovoj bezbednosti i stabilnosti, regionalnim razvojnim inicijativama, ali i budućem austrijskom predsedavanju.

Neki od glavnih govornika na konferenciji biće Zoran Zaev, premijer Makedonije, Kristijan Danijelson, Generalni direktor DG NEAR, Ekatarina Zaharieva, zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Bugarske, Florian Biber, direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Džejms Mek Kej, šef odseka za Evroatlansko i globalno partnerstvo u NATO, kao i mnogi drugi relevantni učesnici.

Konferenciju organizuju Evropski fond za Balkan i Centar za studije demokratije, uz podršku Direktorata za proširenje Evropske komisije.

Drugi događaj koji je zakazan za sutra je “U dijalogu sa Zapadnim Bakanom: Stvaranje regiona rasta, sigurnosti i povezanosti na evropskom putu.

Događaj organizuje Wilfred Martens Centar za evropske studije i Evropski savet za spoljne poslove (European Council on Foreign Relations), a posvećen je novoj perspektivi za Zapadni Balkan.

„Horizont od 2025. je nova šansa za region da izvrši sve neophodne reforme kod kuće. EU treba da otpočne da saopštava ovu novu priliku ne samo kreatorima politika, već i društvima u regionu. Javnost bi trebalo da igra ulogu motivacionog faktora za vlade u narednih 5-7 godina i zahteva reforme“ , navedeno je u agendi konferencije.

Neki od govornika biće Bojko Borisov, premijer Bugarske, Andrej Plenković, premijer Hrvatske, Manfred Veber, predsednik grupe EPP u Evropskom parlamentu, Eva Mejdel, predsednica Evropskog pokreta, Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Makedonije i Angelina Ajhorst, direktorka EEAS za Zapadnu Evropu.

Istog dana organizovaće se događaj Fondacije Friedrich Ebert „Nejednakost na Zapadnom Balkanu – prepreka za pridruživanje EU?„.

„Evropski diskurs o „tranziciji“ uglavnom gleda na demokratizaciju kroz rast. Ali, da li je i sadašnja strategija proširenja napravila takvu grešku? Da li je zaista „funkcionalna tržišna ekonomija“ ta koja vodi ka demokratiji?“, biće neka od pitanja na koje će sagovornici pokušati da odgovore, navodi se u saopštenju.

I dva politička događaja održaće se 16. maja –  liderski sastanak grupe Evropske narodne partije (EPP) i liderski sastanak Evropskih socijalista.

Agenda EPP sastanka se fokusira na pripreme za Samit EU – Zapadni Balkan 16. i 17. maja. Predsednik EPP Džozef Daul biće domaćin sastanka, kojem će prisustvovati i predsednik EPP grupe u Evropskom parlamentu, Manfred Veber, generalni sekretar EPP Antonio Lopez- Isturiz i drugi članovi predsedništva EPP. Sastanku će prisustvovati i šefovi država i vlada koji pripadaju EPP grupi, ali i partijski lideri iz država Zapadnog Balkana.

Partija evropskih socijalista će, takođe u sredu, održati pripremni sastanak šefova vlada i partijskih lidera na kojem će razgovarati o zajedničkim pozicijama pre zvaničnog Samita EU – Zapadni Balkan 17.maja. Sastanak će voditi Sergije Stanisev, predsednik PES, a sastanku će prisustvovati i nekoliko šefova vlada –  Antonio Kosta, premijer Portugala, Džozef Muska, premijer Malte, Zoran Zaev, premijer Makedonije i Aleksis Cipras, premijer Grčke.

Iste večeri, portal European Western Balkans, zajedno sa Evropskim fondom za Balkan, će predstaviti zajedničku inicijativu – Balkanoscope, projekat koji prikazuje priče u prvom licu iz balkanskih zemalja. Na koktel prijemu, gosti će moći da čuju više o ovoj jedinstvenoj zajedničkoj inicijativi i upoznaju se sa dvojezičnom web platformom Balkanoscope.

Dan nakon samog Samita, 18. maja, Bečki ekonomski forum organizuje „Sofia Talks 2018“, diskusiju posvećenu regionalnoj saradnji u sklopu evropskih integracija, investicijama i stabilnosti regiona.

Moto ovog zvaničnog dodatnog događaja Samita je „Politika se susreće sa ekonomijom“ i cilj je da olakša direktnu razmenu između demokratski izabranih lidera Zapadnog Balkana i istaknutih predstavnika regionalne i međunarodne ekonomije.

Neki od govornika ovog događaja biće Ljiljana Pavlova, ministarka bugarskog predsedavanja Savetom EU 2018, Ekatarina Zaharieva, zamenica predsednika vlade i Ministarka spoljnih poslova, Bojko Borisov, Premijer Bugarske, Edi Rama, premijer Albanije, Denis Zvizdić, predsednik Veća ministara BiH, Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, Zoran Zaev, premijer Makedonije, Duško Marković, premijer Crne Gore i Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Nakon 15 godina od Solunskog samita, slobodno možemo reći da je ova nedelja u Sofiji ono što je regionu potrebno već duže vreme. Ostaje da se vidi da li će regionalni lideri iskoristiti ovu priliku za formiranje novih inicijativa koje bi bile od istinske koristi građanima.