Vesti

Da li postoje povlašćeni mediji?

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) organizuje panel diskusiju "Da li postoje povlašćeni mediji?", na kojoj će novinari CINS-a predstaviti nalaze višemesečnih istraživanja o problemima u finansiranju medija na primerima Televizije Pink, Novinske agencije Tanjug i medijskih konkursa putem kojih novac dobijaju tabloidi iako ne poštuju Kodeks novinara Srbije.


Panel će biti održan 30. maja u sali EU info Centra, Kralja Milana 7, od 11 do 13 časova.


Diskusija će imati tri celine koje će trajati oko 30 minuta pojedinačno.


Među panelistima su:

1. Šta izvozi TV Pink?


- Predrag Blagojević, glavni urednik portala Južne vesti
- Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija

 

Na panelu će se pričati o tome kako je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala firmi Pink international company, emiteru televizije Pink, preko 10 miliona evra na ime garancija i kredita od 2014. godine. Detalji o uslovima pod kojim je firma Željka Mitrovića dobila pozajmicu od AOFI-ja i dalje su skriveni od javnosti. Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja, Rodoljub Šabić, je još u maju 2016. zatražio od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je AOFI sklapala sa kompanijom Pink. Vlada do danas nije postupila po ovom zahtevu.

2. Kako posluje "nepostojeći" Tanjug?


- Petar Jeremić, predsednik izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije
- Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta
- Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija

 

Deo diskusije biće posvećen poslovanju novinske agencije Tanjug - odlaganju poreza i isplatama države prema Tanjugu od 2015. do danas, ali i budućnosti Tanjuga. Tanjug je bio jedan od 73 državna medija za koje je ranije planirana privatizacija. Prodaja nije uspela u dva navrata, a ova agencija je trebalo da bude ugašena još 2015. godine, ali je ipak nastavila sa radom. Do danas nije u potpunosti objašnjeno po kom osnovu.

3. Medijski konkursi i tabloidi - gde je javni interes?


- Petar Jeremić, član Komisije za žalbe Saveta za štampu
-
Denis Kolundžija, Cenzolovka

 

Posebnu celinu tokom diskusije zauzeće medijski konkursi na kojima tabloidi dobijaju novac, uprkos velikom broju opomena koje im je izrekao Savet za štampu. Jedan od preduslova za dobijanje novca na medijskim konkursima jeste poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

 


Moderatorke panela biće Anđela Milivojević i Dina Đorđević, novinarke CINS-a.


Istraživanja CINS-a objavljena do sada u okviru ovog projekta:

 

https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/pink-ponovo-dobio-kredit-od-aofi-ja
https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/drzavne-institucije-tanjugu-isplatile-vise-od-114-miliona-dinara-
https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/beograd-odlozio-tanjugu-placanje-poreza-

https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/milioni-sa-medijskih-konkursa-za-srpski-telegraf-i-informer

 

 

 

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova „Zaštita medijske slobode i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Hrvatsko novinarsko društvo u okviru regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu, čiji je nosilac partnerstvo šest novinarskih udruženja iz regiona – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, i Sindikat medija Crne Gore