Vesti

Udruženje Stara planina pozvalo Ministarstvo da pronađe način da u proces upravljanja uključi lokalne zajednice

Udruženje Stara planina pozvalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i ministra gospodina Gorana Trivana, da zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice pronađu "treći put" - dobro upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima. 

Pored obeležavanja Evropskog dana parkova, povod otvorenog poziva bila je i izjava ministra Trivana u kojoj se navodi da će u 2018. godini Ministarstvo preispitati status područja koja su proglašena za zaštićena prirodna dobra, od kojih bi neka, zbog nepoštovanja propisa i ugrožavanja prirode, mogla dobiti smanjen stepen zaštite ili ostati bez tog statusa. 

Udruženje podseća da je problem upravljanja i učešća lokalne zajednice prepoznat u najvažnijim strateškim dokumentima kao i da međunarodne organizacije koje se bave zaštitom prirode preporučuju modele Uprave koji obezbeđuju učešće lokalne zajednice u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima. 

GRAĐANI NEZADOVOLJNI 

Od samog početka projekta izgradnje mini hidroelektrana na teritoriji parka prirode Stara planina građani okolnih sela upozoravaju na potencilano štetan uticaj koji bi preusmeravanje vodotokova i eksploatacija voda mogla imati na biodiverzitet ovog područja. Među potencijalno ugroženima nalazi se i najpoznatiji dragulj stare planine vodopad Tupavica. Meštani brinu da bi preusmeravanjem vodotokova ekosistem Stare planine bio trajno izmenjen. 

Ovaj problem pokrenuo je građane ovog područja da se za svoja prava bore svim zakonskim sredstvima, a nadležne institucije da povono preispitaju projekat izgradnje hidroelektrana. Međutim, pored javnog i državnog interesa u projektu izgradnje sada se vidi i jasni privatni interes vlastika hidroelektrana koji prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo - CINS po ovom osnovu državi prodaju struju po znatno povlašćenim cenama. 

Negativni uticaj malih hidroelektrana prepoznat je i u Studiji uticaja na životnu sredinu koju je izradio Zavod za zaštitu prirode, ali ostaje nejasno zašto se, uprkos tome, kao i aktivnom protivljenju zajednice i najavama Ministarstva da će preispitati ovu odluku na teritoriji parka prirode Stara planina nastavlja izgradnja mini hidroelektrana koje bi mogle da trajno onemoguće dalji razvoj ovog područja po principima održivog razvoja i očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa koji su predviđeni i važećim strategijama države Srbije.