Vesti

Preporuke POSP: Podrška otvaranju poglavlja, zabrinutost zbog slobode medija

STRAZBUR – Na nedavno održanoj Osmoj sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP), održanoj 13. i 14. juna 2018. godine u Strazburu,predstavnici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razgovarali su o statusu pregovora i odnosima između EU i Srbije, napretku u okviru pregovaračkog poglavlja 23, uključujući sudstvo, ustavnu reformu, osnovna prava i slobodu medija, ekonomski razvoj, nedavni razvoj odnosa Beograda i Prištine, kao i spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Odbor je usvojio Deklaraciju i preporuke upućene Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

U tekstu Deklaracije i preporuka navodi se da Odbor pozdravlja napredak postignut u pregovorima o pristupanju, naročito konstantni progres po pitanju poglavlja 23 i 24. Ističe se da napredak u poglavlju 35 ostaje od suštinskog značaja za sveobuhvatni tempo pregovaračkog procesa.

Pozivaju se Savet i Komisija da podrže otvaranje novih poglavlja, koja su već tehnički spremna i naglašava se potreba za transparentnom i otvorenom javnom debatom o EU, njenim institucijama i članstvu.

Evropska komisija i Vlada Republike Srbije pozvane su da nastave svoje koordinisane napore u cilju povećanja transparentnosti projekata koje finansira EU kako bi se stalno ojačavala svest građana o praktičnim rezultatima evropskih integracija.

Podržana je perspektiva Srbije za 2025. godinu, kao i održavanje dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou preko Visoke predstavnice Mogerini i zajednički rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma. Međutim, izražena je zabrinutost za tehnički nivo dijaloga, kao i zbog nedavnih tenzija i upotrebe sile i naglašeno je da se treba uzdržati od bilo kakvih koraka koji mogu ugroziti dosadašnji napredak i otežati proces normalizacije.

Pozdravljen je značajan napredak u jačanju finansijske stabilnosti, posebno u pogledu budžetskog deficita i činjenice da je javni dug bio ispod nivoa određenog kriterijumima iz Mastrihta.

Forum ohrabruje Srbiju da pojača napore kako bi se povećale javne i privatne investicije. Podvlači se glavna uloga malih i srednjih preduzeća za privredu Srbije i važnost postojanja programa podrške za njihov razvoj, posebno u oblasti IT-a i digitalne ekonomije.

Pozdravljeno je otvaranje pregovaračkih poglavlja 6 (kompanijsko pravo) i 30 (spoljni ekonomski odnosi), koja bi trebalo da pomognu konsolidaciju reformi Srbije u cilju poboljšanja poslovnog okruženja i rasta kroz dalje povećanje trgovinskih tokova.

Ponovljen je poziv Srbiji da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, u skladu sa zahtevima koji proizlaze iz njenog statusa kandidata i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odbor ističe da je ostvaren određeni napredak u oblasti pravosuđa, ali da postoji potreba za daljim reformama koje garantuju odvajanje grana vlasti i jačanje nezavisnosti pravosuđa. Pozdravljeno je i dostavljanje relevantnih nacrta amandmana na Ustav Venecijanskoj komisiji, a Srbija je pozvana da unapredi sprovođenje nacionalne strategije borbe protiv korupcije.

Takođe, naglašena je važnost parlamentarne dimenzije u procesu pristupanja EU, kao i međusobna saradnja radnih tela nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta.

Odbor je istakao da je pravni i institucionalni okvir za poštovanje međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava uspostavljen i podržao je dalje sprovođenje akcionog plana za prava manjina.

Ponovljen je značaj slobode izražavanja i medija i istaknut značaj većeg napretka u ovom pogledu. Naglašena je važnost sprečavanja svih eventualnih pretnji,nasilja i zastrašivanja protiv novinara i u tom pogledu pozdravljen je Sporazum o saradnji i merama za unapređenje sigurnosti novinara između tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i medijskih udruženja.

Odbor je pozvao partnere sa Zapadnog Balkana da nastave sa promovisanjem klime poštovanja i osude sve oblike govora mržnje, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Konačno, izražena je dalja podrška za povećanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, naročito uoči predstojećeg Samita u Londonu.