Vesti

I posle dve i po decenije nerasvetljeno ubistvo novinarke Dade Vujasinović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podseća da se sutra, 8. aprila, navršava 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović a da taj zločin još nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa.

Poražavajuća je činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još u predistražnoj fazi zbog čega istrahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivutužilaštva. Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima oorganizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine.

Prvobitna istraga konstatovala je da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njenaporodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale.Proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali su na brojne propuste istražnih organa tvrdećida je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga. U januaru 2009. godine, Okružnotužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da istragu povede u drugom smeru, odnosno da prikupidokaze o ubistvu. Obrt u istrazi utemeljen je na veštačenju balističara koji je 2008. osporio zvaničnuverziju o samoubistvu.Holandski forenzički institut je pre tri godine veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje jekritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

Sekretarijat NUNSa