Vesti

Mekalister: Pretpristupnu pomoć treba usloviti stanjem demokratije

BEOGRAD – Pozdravljam to da države u procesu proširenja, koje nazaduju u domenima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, budu suočene sa posledicama u smislu finansiranja, izjavio je šef Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET-a) i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister u razgovoru za Danas. Tom prilikom je takođe najavio posetu delegacije AFET-a Beogradu 27. i 28. februara.

Spoljnopolitički odbor je 4. februara usvojio stav o Trećem instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III), u kome se zahteva da se ova vrsta pomoći suspenduje ukoliko zemlje kandidati ne poštuju demokratiju i vladavinu prava. Ipak, da bi to postao zakon, treba da se usklade Evropski parlament i Savet, podsetio je Mekalister.

On je istakao da je pročitao godišnji izveštaj Fridom hausa, prema kome je Srbija spala iz grupe slobodnih u grupu delimično slobodnih zemalja. „Sloboda medija je ključan indikator spremnosti jedne države da postane deo EU. To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobru upravu i političku odgovornost putem političkog dijaloga, kritičke diskusije i debate“, naglasio je on.

Upitan o susretu sa liderima opozicije Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, Mekalister je rekao da kao izvestilac EP za Srbiju pokušava da dobije celovitu sliku o situaciji u Srbiji. Takođe se osvrnuo na proteste koji već dva meseca traju u gradovima po zemlji.

„Sve dok su protesti mirni, glas demonstranata biće saslušan i uvežanen“, izjavio je on.

Što se tiče zastoja u razvoju dijaloga Beograda i Prištine, Mekalister ocenjuje da u ovom trenutku nije moguće predvideti ni sadržaj ni datum mogućeg sporazuma.

„Krajnje je vreme da vlada u Prištini povuče svoju odluku o povećanju taksi na sto odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da se obe strane, Srbija i Kosovo, vrate za pregovarački sto“, zaključio je on, dodajući da je odluka o temama i vremenskom rasporedu ipak na pregovaračima.