Vesti

Antonijević: Akcioni plan za Poglavlje 23 je popravljiv ako se primedbe shvate ozbiljno

BEOGRAD – U prvom nacrtu revizije Akcionog plana za Poglavlje 23 mogu se uočiti tektonske promene, ali i brojni nedostaci, u oblastima kao što su borba protiv korupcije i nekažnjivost za ratne zločine, kaže za naš portal Milan Antonijević, koordinator Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU.

Podsećamo da je Ministarstvo pravde početkom ove godine započelo proces revizije Akcionog plana za Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava, a EWB je već pisao o značaju ovog poglavlja, koje pokriva oblasti kao što su borba protiv korupcije, nezavisnost sudstva i poštovanje osnovnih prava, ali i o žalbama koje su na tehničke i sadržinske aspekte revizije stigle od strane organizacija civilnog društva.

Antonijević ponavlja ocenu iz pisma koji je Nacionalni konvent uputio Ministarstvu pravde da je prvobitan rok za dostavljanje komentara bio suviše kratak. „ (Bilo je ostavljeno) jedva nedelju dana za komentarisanje i popravku preko 400 strana revizije Akcionog plana za deo života građana koji se odnosi na sudove, tužilaštva, borbu protiv korupcije i celu oblast ljudskih prava. Priznaćete da to nije niti dovoljno, a možda ni dobronamerno, ako želite suštinske i kvalitetne komentare“, podseća on.

„Napominjem da je veliki broj članica RG za Poglavlje 23 čak i u prvom, kratkom roku, poslao iscrpne komentare, dok smo produženje, tj. produžetke koristili da utegnemo komentare i zamerke, kao i da ih objedinimo na preko sto strana, koje su sada negde na stolovima našeg Ministarstva“, dodaje Antonijević.

Prema njegovom sudu, za sve što Srbija nije uspela na vreme da uradi iz prethodnog Akcionog plana u okviru novog se mora dati primeren rok, „da bar na tim sitnicama ne padamo u očima onih koji žele da vide da li smo odgovorna država“.

Pored već pomenutih nedostataka u oblastima borbe protiv korupcije i kažnjavanja ratnih zločina, Antonijević ističe i nekolicinu drugih sadržinskih problema. „Nestrpljivo se rešenja iz buduće izmene Ustava, koji još nije ni ušao u Ustavom definisane tokove izmene u Narodnoj skupštini, stavljaju u revidirani Akcioni plan. Kako, pre nego što Venecijanska komisija i stručnjaci na javnoj raspravi, a na kraju i građani kažu svoje sudbonosno da na referendumu, možemo garantovati da će Ustav baš tako izgledati?“, kaže on.

Dodaje da su GREKO preporuke Saveta Evrope u oblasti borbe protiv korupcije samo stidljivo unete u ovaj predlog revizije, dok GREVIO Izveštaj o sprovođenju Istambulske konvencije nije ni sačekan, a već nudimo plan kako će se nasilje nad ženama sprečavati.

Ipak, nije sve nepopravljivo – ukoliko se date primedbe Konventa shvate ozbiljno, a Antonijević je siguran da će kolege iz Brisela i drugih zemalja EU, kojima će nacrt revizije biti poslat, to i učiniti.

Osvrćući se na datum ulaska Srbije u EU, Antonijević ocenjuje da je 2025. godina izgledna jedino ukoliko Srbija ne napravi ni jednu grešku u sprovođenju svega što smo obećali u akcionim planovima, pre svega u Poglavlju 23 koje sada revidiramo, ali i u Poglavljima 24, 35 i ostalima.

Nedavnu izjavu ministarke za evropske poslove Francuske Natali Loazo tumači kao potrebu EU da se konsoliduje pre nego što odluči da prima nove članove, što je već etablirana politika predsednika Makrona. „(Njenu izjavu čitam kao) poruku da je pravilo da u zgradi u kojoj ima dima, ne ulazite u lift. To je jedno od osnova bezbednosti. Mi možemo, kao država, ići stepenicama, ali se moramo penjati“, zaključuje Antonijević.