Vesti

Specijalno priznanje novinarki CINS-a

Žiri je Dini Đorđević odlučio da dodeli specijalno priznanje za priče „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“ i „Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama“ koje su objavljene na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u julu 2018. i februaru 2019. godine.

Dina je koautorka istraživanja o Milošu Pandrcu, osuđenom za šverc droge dok je bio deo klana Darka Šarića, koji je iz zatvora postavljen za zastupnika firme koja je izgradila MHE Virovci u Bosilegradu. Lokaciju i neke dozvole prodala im je firma koja se dovodi u vezu sa Ljubišom Buhom Čumetom.

Saznali smo i da je firma Hidro-Tan dobila pet miliona evra od EPS-a za obnovu malih hidroelektrana. Vlasnik firme je Dragan Klisura, koji je u posao sa MHE ušao preko državne firme Energoprojekt - uz sumnju na zloupotrebe - a šema ljudi i firmi odvela nas je sve do Nigerije u Africi.

Klisurin partner u poslu s malim hidroelektranama je Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića.

Zbog istraživanja o izgradnji malih hidroelektrana u Srbiji, Dina je krajem 2018. godine dobila nagradu „Marina Kovačev“, koju Novosadska novinarska škola dodeljuje najboljim mladim novinarima u Srbiji.

NUNS će specijalno priznanje dodeliti i Ranki Ivanoski, novinarki VOICE-a za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Posebna Plaketa za hrabrost biće uručena novinarima portala Žig Info Milanu Jovanoviću i Željku Matročeviću za tekst “S tri flaše piva do kuće“: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću“.

Kao i svake godine, NUNS će podeliti nagrade za istraživačko novinarstvo u tri kategorije: elektronski, štampani i online mediji. Koje istraživačke priče su nominovane čitajte OVDE.

Ove godine je o priznanjima odlučivao četvoročlani žiri: Irena Stević, novinarka Insajder produkcije, Milorad Ivanović, urednik i novinar BIRN Srbija, Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Vuk Cvijić, novinar NIN-a.

Priznanja i nagrade za najbolje istraživačke priče u 2018. biće uručeni na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 7. maja 2019. u 18 časova.