Vesti

Novinarska udruženja: uvredama i pretnjama se ugrožava bezbednost novinara

U saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal presAsocijacija onlajn medija (AOM) i Asocijacija medija, piše da se u poslednjih nekoliko dana protiv više novinarki i novinara na društvenim mrežama vodi javni linč.

Tako je u sredu, 17. aprila, na društvenoj mreži Tviter objavljen video snimak koji je pratila kampanja na duštvenim mrežama, a kojom se otvoreno preti novinaru Slobodanu Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK, ističe se u saopštenju.

"U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Tviter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu", navode iz ove medijske koalicije. U istom klipu su targetirane i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a.

Koalicija u saopštenju podseća da su istog dana napadnute i novinarke Sanja KljajićVanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu i Fejsbuk stranici Istrage označene kao „Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon toga su na Fejsbuk stranici objavljeni brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: „Streljati kurve”, piše u saopštenju.

„Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno“, ističu iz koalicije.

Oni podsećaju da je od 77 slučaja napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini, u samo 12 izrečena neka vrsta kazne počiniocu, kao i da se najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

„Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive. Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije.“

UNS: Tužilaštvo da otkrije ko stoji iza pretnji

Udruženje novinara Srbije (UNS) juče je saopštilo da je zaprepašćeno uvredljivim sadržajem video klipa objavljenog na Tviteru u kojem se istraživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, što za posledicu ima ugrožavanje njihove sigurnosti.

UNS je zatražio od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka i pokrene postupak protiv odgovornih.

U saopštenju se ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

„UNS poziva novinare, medije, učesnike u političkom životu, kao i celokupnu javnost da civilizovano raspravljaju o svemu što je spornu u sadržaju medija i da se obraćaju za to formiranim samoregulatornim i regulatornim telima“, naveli su iz UNS-a.