Vesti

CINS nominovan za međunarodnu nagradu Data journalism award

Globalna mreža urednika (GEN), usmerena na digitalne inovacije u novinarstvu, objavila je nominacije za godišnje priznanje Data journalism award.

Od ukupno 607 prijavljenih za neku od nagrada, nominovano je 103 projekta u 12 kategorija. U kategoriji otvorenih podataka, u užem izboru za nagradu se nalazi i baza „Postupci protiv funkcionera“ koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio u decembru 2018. godine.

Baza sadrži informacije o skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera koji nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa. U njoj su podaci o više od 1.700 funkcionera, a novinari CINS-a na bazi su radili šest meseci.

„Postupci protiv funkcionera“ je prvi primer otvorenih podataka koje su novinari učinili dostupnim u obliku open source koda. Projekat je predstavljen i na Nedelji otvorenih podataka početkom aprila u Beogradu.

Među nominovanima za ovogodišnju GEN nagradu u kategoriji otvorenih podataka, pored CINS-a,nalaze se i ColombiacheckThe Bureau of Investigative Journalism and HuffPost UK, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)Center for Responsive PoliticsFiveThirtyEight.

Listu svih nominovanih možete pogledati ovde.

Dobitnici Data journalism award u svim kategorijama biće objavljeni na godišnjem GEN samitu u Atini 14. juna.