Vesti

Incident na konferenciji za medije pokreta Odbranimo reke Srbije

Jučerašnju konferenciju za medije o problemima izgradnje MHE u Rakiti obeležili su verbalni sukobi između Zorana Kojadinovića iz „Odbranimo Grzu“, Aleksandra Jovanovića Ćute iz udruženja „Odbranimo reke Srbije“ i Maje Stojanović iz Građanskih inicijativa. Konferencija je počela u 13h u Kući ljudskih prava u Beogradu, ali su sukobi počeli ranije, kada je Stojanović tražila od Kojadinovića da napusti skup.

Kojadinović je uoči konferencije delio samolepljive flajere sa natpisom „DOKLE VIŠE? OPET TRAŽITE PARE“ i fotografijom objava na Fejsbuku kojima grupa Pokret Odbranimo reke Stare planine (danas Odbranimo reke Srbije) poziva članove da, u znak podrške, doniraju novac na žiro račun člana udruženja Aleksandra Panića.

Početak konferencije je zbog toga kasnio, a Panić je opstrukciju prokomentarisao kao pokušaj da se tema kojom se bave stavi u drugi plan.

Panić, Jovanović i Desimir Stojanović Desko sazvali su konferenciju za medije kako bi ponovo skrenuli pažnju na probleme u vezi sa izgradnjom male hidroelektrane Zvonce i sukobima koji mesecima traju između meštana sela Rakita i investitora Gorana Belića, o čemu je CINS već izveštavao.

U pitanju je, kako kažu, kršenje vladavine prava, odnosno nepoštovanje presude po kojoj je investitor male hidroelektrane Zvonce trebalo da prekine gradnju. Uprkos odluci suda, radovi su nastavljeni, tvrde u udruženju.

Aleksandar Jovanović Ćuta objasnio je da je u Agenciji za privredne registre (APR) registrovano udruženje „Odbranimo reke Stare planine“, ali da oni ne stoje iza njega, te da su zbog toga promenili naziv u „Odbranimo reke Srbije“.

Prema podacima sa APR, udruženje je registrovano 20. juna. Njegovo sedište je na Novom Beogradu, a zastupnik je Aleksandar Vidojević.

Konferencija je u nekoliko navrata prekinuta verbalnim sukobima.

Zoran Kojadinović u jednom momentu je udaljen sa konferencije, a u razgovoru za CINS objašnjava da je remetio aktivnosti udruženja jer smatra da primaju novac sa kojim pokušavaju da naprave političku partiju.

Novinari Informera sprečeni su da prisustvuju konferenciji zbog, kako kažu organizatori, stava Kuće ljudskih prava da ne sarađuje sa Informerom, kao i prethodnih problema koje su pravili na događajima u vezi sa MHE. U prethodnom periodu ovaj tabloid objavio je više tekstova u kojima kritikuje protivljenje izgradnji malih hidorelektrana, što je glavna aktivnost pokreta.

Ekipa Informera je o konferenciji izveštavala ispred Kuće ljudskih prava.

Više o problemima u vezi sa izgradnjom i profitom od rada malih hidroelektrana možete pronaći u videu, foto galeriji i infografici koju je CINS objavio: OVDE.