Vesti

Predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde nema dozvolu za dve funkcije

Borba između večitih fudbalskih rivala Crvene zvezde Partizana često za sobom ostavlja nerešena pitanja. Da li je lopta prešla gol liniju? Da li je bio penal? Koga je više oštetio sudija? Ovoga puta, suprotna mišljenja sukobila su se i van terena.

Dragan Milošević, predsednik Nadzornog odbora FK Crvena zvezda, dospeo je u žižu javnosti nakon što je za portal navijača Red star Belgrade izneo podatke o sporazumu između Agrobanke i ovog kluba. Agrobanka je, zbog loše finansijske situacije odnosno stečaja, sklopila sporazum kojim je smanjila dug kluba od 17 miliona evra na 6,8 miliona. Kao odgovor na Miloševićeve tvrdnje, potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić dao je intervju za Ekspres, u kom je izrazio sumnju u sporazum između Zvezde i Agrobanke zbog potencijalnog sukoba interesa.

Naime, Milošević je godinama unazad radio u Crvenoj zvezdi i kao sudija Višeg suda Posebnog odeljenja za organizovani kriminal – na slučajevima povezanim sa Agrobankom. On je bio predsednik veća na suđenju nekadašnjem predsedniku Izvršnog odbora AgrobankeDušanu Antoniću i još 20 okrivljenih, koji se terete da su tu banku mahinacijama oštetili za 84 miliona evra. U Apelacioni sud u Beogradu je prešao početkom jula 2019.

„Za mene bi kao pravnika bilo nekako logičnije da je podneo ostavku na mestu predsednika Nadzornog odbora i time lišio svakoga od nas bilo koje vrste spekulacija“, rekao je Vuletić za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prateći spekulacije, CINS je došao do saznanja da je Milošević sudio u slučajevima Agrobanke, ali zbog toga što je sudio fizičkim licima koja su navodno upletena u malverzacije u samoj banci, a ne banci kao pravnom licu – nije došlo do sukoba interesa. Ipak, on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije funkciju u Crvenoj zvezdi, na šta je bio obavezan, pa se njegovo sudijsko mesto sada dovodi u pitanje.

U odgovoru CINS-u, Agencija je navela da je istovremeno vršenje ove dve funkcije u suprotnosti sa zakonom i da sudija, kao javni funkcioner, ne može biti član uprave sportske organizacije. Dodali su da će izvršiti proveru da li u konkretnom slučaju postoji kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Komentarišući ovu situaciju, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparenstnost Srbija rekao je da je Milošević trebalo da traži odobrenje: „Morao je da prijavi u izveštaju Agenciji da je član organa sportskog društva”.

Dragan Milošević nije želeo zvanično da govori za CINS. Posle prvog razgovora sa novinarkom izjavio je da mora da traži odobrenje za davanje komentara od Visokog saveta sudstva. Iako smo proverili tu informaciju i obavestili Miloševića da ne mora da traži saglasnost, on je odbio da da zvaničan komentar.

Ukoliko utvrdi da je došlo do kršenja Zakona, Agencija može Miloševiću da izrekne meru upozorenja, koja je u formi usmene opomene i ne povlači nikakve druge posledice, ili neobavezujuću preporuku za razrešenje instituciji u kojoj funkcioner radi.

(Ne)spojivost i (ne)pristrasnost

Za razliku od Agencije, Visoki savet sudstva je u dva navrata dozvolio istovremeno obavljanje ovih funkcija.

U pisanom odgovoru Dragomira Milojevića, predsednika Visokog saveta sudstva, CINS-u, navodi se da je u decembru 2014. taj organ doneo odluku da Miloševićevo članstvo u Crvenoj zvezdi (tada u Upravnom odboru i Disciplinskoj komisiji) nije nespojivo sa funkcijom sudije. U maju 2015, nakon što je postao predsednik Nadzornog odbora, Visoki savet sudstva je na sednici konstatovao da je i ta funkcija spojiva sa sudijskom.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, za CINS je izjavila da je Visoki savet sudstva u sličnim slučajevima dozvolio istovremeno objavljanje dve funkcije. Ipak, kako objašnjava, dok je Milošević radio u Višem sudu moglo je da se dovede u pitanje načelo nepristrasnosti: „Više nije stvar sukoba interesa i nespojivosti vršenja nekih poslova, nego je to čisto stvar člana šest Evropske konvencije, odnosno da li se suđenje odvija pred nepristrasnim sudom”.

„Zahteva se od sudije, ne samo da suštinski bude nepristrasan, nego i da odaje utisak nepristrasnosti za svakoga. Po mom mišljenju u takvoj situaciji on bi morao da se uzdrži od suđenja, odnosno da obavesti predsednika suda o tome”, rekla je Boljević i dodala da ne sumnja u nepristrasnost sudije Miloševića, već da bi javnost mogla da stvori takvu sliku.

„Moglo bi da se desi da, ukoliko okrivljeni ne bude zadovoljan sudskom presudom, on bi mogao da ističe da nije imao nepristrasno suđenje”, smatra Boljević.

Moguće je da Zvezda neće platiti ceo iznos duga

Usled neplaćanja kredita koji je Crvena zvezda uzela od Agrobanke, dug je dostigao cifru od oko 17 miliona evra. Kako je objasnio Dragan Milošević u intervju za portal Red star Belgrade, s obzirom na to da je Agrobanka otišla u stečaj, klub je sa bankom sklopio sporazum kojim su Zvezdi otpisane kamate, a ostalo je da se otplati 6,8 miliona evra. Taj iznos bi trebalo da se plati u pet godišnjih rata. Prema njegovim rečima, moguće je da Zvezda kao dužnik ne plati ceo iznos, jer ukoliko država odluči da proda Zvezdina potraživanja moguće je da će da ih proda za samo oko 11% duga, odnosno oko 700.000 evra.