Vesti

REM potvrdio pisanje CINS-a

Nakon što smo objavili tekst „Tajni izveštaj REM-a: Televizije pred izbore u službi Vučića”, REM se oglasio saopštenjem. U saopštenju su vređali novinare CINS-a i insinuirali da nismo profesionalni te da insistiramo na „glupostima”. Nažalost ovakvu scenu smo već videli, nakon što smo u aprilu objavili da je najviše telo REM-a ignorisalo nalaze svojih službi kako bi opravdalo kampanje Pinka i Studija B.

Ako zanemarimo uvrede i insinuacije, videćemo da je REM u saopštenju potvrdio autentičnost informacija koje je CINS koristio prilikom istraživanja. Tako navode da su izveštaj imali, ali da ga nisu razmatrali:

„Kаdа je kаmpаnjа zаvršenа, više orgаnizаcijа je objаvilo izveštаje o zаstupljenosti, te se zаvršni izveštаj Sаvet REM nije ni rаzmаtrаo, jer nije bilo nikаkve potrebe zа tim”. Pored poznatih brojki o vremenu pojavljivanja kandidata REM ništa drugo nije mogao da uradi, tvrde, jer ne mogu da „uređuju progrаme komercijаlnih televizijа, niti dа određuju ko će se i koliko nа njimа pojаvljivаti”.

Kažu i da smo ove informacije mogli da saznamo u REM-u.

Da su pristali na intervju ili odgovorili na pitanja, takva tvrdnja bi imala smisla.

Kao uvek, i ovog puta REM je dobio upit za intervju u vezi sa izveštajem o radu medija u kampanji 2016. Novinari su poslali imejl 16. avgusta uz molbu da nam obezbede sagovornika u narednih sedam dana. Kako nismo dobili odgovor, 23. avgusta im je stigao drugi imejl sa konkretnim pitanjima: zbog čega je REM tvrdio da izveštaj ne postoji; zašto izveštaj nikada nije objavljen; da li je izveštaj bio na dnevnom redu Saveta REM-a i, ukoliko jeste, tražili smo datum sednice na kojoj se razgovaralo o tome.

Ono što znamo je da su na sednicama Saveta, najvišeg tela REM-a, razmatrani periodični izveštaju o zastupljenosti u predizbornoj kampanji, ali isti nisu objavljeni, što REM takođe nije objasnio.

Ovih putem pozivamo REM da objave periodične izveštaje, kao i sve dokumente koje smo ranije tražili, a koje nikada nisu poslali.

Time završavamo i komunikaciju putem saopštenja, jer to nije način na koji državne institucije treba da odgovaraju novinarima koji štite interes građana. Gospoda iz REM-a nas uvek mogu dobiti na brojeve telefona i imejl adrese koje smo im poslali.

Još nešto, poređenje sa košarkašem Kajri Irvingom nije primereno, posebno ne kada uzmemo u obzir da g. Irving sa teorijom o Zemlji kao ravnoj ploči nikada ne bi prošao CINS-ov proces provere činjenica.