Vesti

Objavljen izveštaj „Stanje demokratije u Srbiji 2019“

Centar savremene politike / European Western Balkans, u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji sporovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske, objavio je izveštaj iz senke „Stanje demokratije u Srbiji 2019“. Oslanjajući se na kriterijume za članstvo u EU iz Kopenhagena, kao i izveštaje Evropske komisije o državama kandidatima, „Stanje demokratije u Srbiji 2019“ pokriva pet oblasti: izbore, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i slobodu izražavnja.

„Stanje demokratije u Srbiji 2019“ treći je po redu godišnji izveštaj iz senke koji Centar savremene politike / EWB objavljuje na ovu temu, a pokriva period od 1. novembra 2018. do 31. avgusta 2019. godine.

Ovaj period obeležen je masovnim građanskim protestima, bojkotom parlamenta i najavljenim bojkotom izbora, a krizu demokratije u zemlji prepoznale su i relevantne organizacije poput „Fridom Hausa“, u čijem poslednjem izveštaju je Srbija pala iz kategorije „slobodnih“ u kategoriju „delimično slobodnih“ zemalja.

Zaključci izveštaja pokazuju da se uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora nisu uspostavili ni tokom ovog izveštajnog perioda, a kao predmet proučavanja uzeti su lokalni izbori u decembru 2018. kao i preporuke OEBS/ODIHR i zakonodavstvo na koje se one odnose.

Rad Narodne skupštine dodatno se pogoršao u odnosu na prethodni izveštaj, čije je dopunjeno izdanje pokrivalo period od 1. novembra 2017. i 31. oktobra 2018. Krajem prošle godine ponovo je onemogućena suštinska rasprava o Predlogu zakona o budžetu. Određeni koraci ka popravljanju trenutnog stanja preduzeti su u junu i julu 2019, ali to je previše kratak period da bi se mogli doneti pouzdani zaključci.

Stanje u preostale tri oblasti: upravljanje, civilno društvo i sloboda izražavanja uglavnom su bez napretka, a situacija u poslednjoj posebno je obeležena daljim rastom napada na novinare (posebno Milana Jovanovića sa portala Žig info) i kupovinom televizija O2 i Prva u decembru 2018. godine.

Celokupan tekst izveštaja dostupan je na sledećem linku: Stanje demokratije u Srbiji 2019.