Vesti

Nekadašnji vlasnik Studija B kupio staro sedište DS-a u Krunskoj

Iako na prvi pogled napuštena, ova zgrada zvanično je sedište jedne od Krdžićevih firmi Central Hill. Ta kompanija osnovana je u martu 2018. godine, a bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Miloš Krdžić je potvrdio za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je vila sada u njegovim rukama.

Krdžić je kazao da ju je kupio kao investiciju i da još uvek ne zna čemu će ovaj objekat u Krunskoj služiti.

„Nemam još nikakvih planova. Mora da se vidi po urbanizmu šta će biti, da se renovira, rekonstruiše, da se izgradi nova ili kako već. Ne zavisi od mene nego od plana urbanizma“, dodao je on.

Na pitanje CINS-a kako je došao na ideju da kupi upravo ovu vilu Krdžić je kazao da je njena prodaja bila oglašena.

„To je potpuno normalan objekat na Vračaru koji ima vrednost zato što se baš nalazi na toj lokaciji“, istakao je.

Vila u Krunskoj 69; foto: CINS

Iako novi vlasnik nije želeo da otkrije koliko je vilu platio, neka okvirna vrednost se može videti u osnivačkom aktu firme Central Hill.

Naime, u tom dokumentu je navedeno da je Krdžić kao nenovčani kapital firme uneo poslovnu zgrada u Krunskoj 69 i zemljište u vrednosti od oko 177,9 miliona dinara.

I Novosti su krajem prošle godine otkrile da je vila prodata za 1,5 miliona evra međutim ovaj list nije tada uspeo da dođe do informacije kome je ona prodata.

Miloš Krdžić inače zajedno sa suprugom Ružicom poseduje preduzeće za medije i komunikacije Maxim Media Plus i u njihovom vlasništvu su brojne radio stanice, poput TDI, HIT FM, Jat i radija Karolina.

Porodica Krdžić je 2015. godine privatizovala beogradski Studio B za nešto više od pola miliona evra. Vlasnici su bili sve do 2018. godine kada većinski vlasnik Studija B, preko firme Global media technology, postaje Saša Blagojević. Blagojević je inače i vlasnik provladinog tabloida Alo.

Podsetimo, kuća u Krunskoj 69 oduzeta je 1946. godine tadašnjem vlasniku Dobrivoju Božiću, inžinjeru poznatom po tome što je izumeo kočnice za lokomotive, a 2017. procesom restitucije zvanično je vraćena njegovim naslednicima.

Robert Božić, mlađi naslednik, često je, u periodu procesa vraćanja vlasništva nad Krunskom 69, davao izjave za medije u kojima je isticao sentimentalnu važnost te građevine za njegovu porodicu.

Tako je 2014. godine u izjavi za dnevni list Blic rekao kako živi za dan kada će stati pored brata Dragana i pokazati mu ključ kuće u kojoj se on rodio.

„Želja mi je da od novca koji kuća bude donosila osnujem fond sa očevim imenom, koji bi stipendirao studente“, rekao je tada Božić za Blic.

Iako je CINS pokušao da dođe do njegove i izjave njegovog starijeg brata Dragana Božića, inače državljana Kanade srpskog porekla, na naše poruke nisu odgovarali. Njihov advokat Vidosav Vidaković nam je samo potvrdio da je do prodaje došlo.

Kroz istoriju, u kući sa 22 sobe u Krunskoj 69 nalazile su se i ambasade Kanade i Iraka. Međutim, jedan od najdužih stanara bila je Demokratska stranka koja je na toj adresi provela 20 godina.

Krunska 69 u decembru 2015. godine prestala je da bude sedište demokrata, a porodica Božić vlasništvo nad njom zvanično je povratila dve godine kasnije. Pre nego što su je povratili, mediji su izveštavali da je vila pretvorena u ruinu i da su iza bivših stanara ostali dugovi.