Vesti

Sudija Boljević: Nije tačno da predsednik Francuske bira sudije

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić gostujući juče na Prvoj televizji izjavio je da treba da se uvede eksterna kontrola pravosuđa i da za razliku od Francuske u kojoj predsednik postavlja sudije i tužioce, ovde to rade „oni koji sede sa kriminalcima“.
Goran Ilić iz Državnog veća tužilaca izjavu Radomira Ilića ocenjuje kao čudnu i nelogičnu.

„On kaže da je problem u pravosuđu to što sudije i tužioci biraju sami sebe. To jednostavno nije istina. Tužioce, koji su starešine u jednom centralizovanom hijerarhijskom sistemu, bira Skupština na predlog Vlade. Državno veće tužioca ima skromnu, tehničku ulogu da pripremi listu kandadata. Članove Veća tužilaca bira parlament, sudije na prvi mandat i zamenike tužilaca bira parlament, predsednike sudova bira parlament. Dakle, niko ne može da uđe u pravosudni sistem, a da ne prođe neku vrstu političke potvrde kroz izbor u parlamentu. Prema tome sve to izgleda pomalo nelogično“, kaže Ilić za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako naglašava Ilić, državni sekretar smatra da bi dodavanje politike rešilo probleme sistema u kojem politika već ima ogromnu ulogu

„Državni sekretar tvrdi da je pravosudni sistem loš. U tom sistemu politika ima dominantnu ulogu i on hoće probleme da reši tako što će dodati politiku. Kao da se boluje od nekog virusa pa vi hoćete dodavanjem virusa da izlečite čoveka“, dodaje Ilić.

Ilić za CINS objašnjava da svako ima pravo da kritikuje rad pravosuđa ukoliko je kritika zasnovana na činjenicama i do mere da kritika ne ugrožava njen autoritet.

„Zabrinjavajuće je što iz te izjave proizilazi da je namera Ministarstva da ustavne promene idu u tom pravcu, a mi smo u postupak izmene Ustava upravo ušli iz nekog drugog razloga – da se smanji politički uticaj“, objašnjava Ilić.
Sa druge strane, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović za CINS navodi da ne može da komentariše izjavu državnog sekretara Radomira Ilića koja predstavlja samo jednu u nizu svakodnevnih izjava aktera političkog života u Srbiji.

„Što se tiče eksterne kontrole izbora, to je zanimljiva tema iz razloga što ne postoje objektivni kriterijumi za naprimer napredovanje tužilaca. Sadašnji saziv Državnog veća tužilaca , njegovi izborni članovi učestvovali su u izboru i napredovanju preko 200 zamenika javnih tužilaca u prethodne četiri godine i niko se od njih nije oglasio da je u konkretnim slučajevima bilo političkog pritiska. S druge strane, njihove odluke nema ko da kontroliše, a kolege koje nisu izabrane nemaju pravno sredstvo kojim bi osporili izbore“, precizira Stefanović.

Iako ističe da se ne bi izjašnjavao o modelima eksterne kontrole, Stefanović kaže da je jedna od ideja i da u postupku eksterne kontrole učestvuje Zaštitnik građana.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ističe da izjava Radomira Ilića ne odskače od generalne slike, da političari u Srbiji ne žele podelu vlasti.

„Nepremirena su takva istupanja iz mnogo razloga. Vrlo slična istupanjima političara posle 2000. godine koji su vodili sistematsku kampanju protiv jedne od tri grane vlasti. Kod nas političari zaista ne mogu da prihvate da je Ustav proklamovao podelu vlasti, vladavinu prava i nezavisnost sudske vlasti“, precizira Boljević.una

CINS je inače još ranije pisao o tome kako političari preko medija prenose poruke u kojima unapred označavaju krivce i na taj način poručuju sudovima i tužilaštvima šta u određenim postupcima treba da rade, dok u javnosti stvaraju privid da je slučaj rešen.

Boljević se osvrnula i na Ilićeve prognoze izmena Ustava s ugledom na francuski sistem.

„Nije tačno da predsednik Francuske bira sudije. On ih ne bira već Visoki savet magistrature predlaže pa ih predsednik imenuje, ali Visoki savet magistrature predlaže u jednom vrlo komplikovanom postupku i prava predsednika Republike su vrlo ograničena u pogledu toga da li će ih imenovati ili ne“, kaže predsednica Društva sudija.

Dodala je da se protiv takvog sistema sudije i tužioci u Francuskoj bore jer to nije idealan model.