Vesti

Goran Peković, član Saveta REM-a, podneo ostavku

Olivera Zekić, članica Saveta potvrdila je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je Peković poslao mejl u kojem podnosi ostavku i zahvaljuje se na saradnji. Za sada se ne znaju razlozi za podnošenje ostavke.

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji sa sajta REM-a, Goran Peković je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i šef Katedre za filmsku i televizijsku produkciju. Osnivač je smera Produkcije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a objavio je preko 30 radova iz oblasti medija i medijskog zakonodavstva.

Za člana Saveta REM-a izabran je 16. decembra 2009. godine kada je bio predlog Međunarodnog udruženja propagandista. Nakon isteka prvog mandata 2015. godine, Peković ponovo postaje kandidat za člana REM-a ali njegov reizbor tada prate brojne kontroverze. On je prvo bio predložen od strane sportskih organizacija ali nije uspeo da bude jedan od dva kandidata koji će biti predloženi Narodnoj Skupštini za izbor. Zato ga kasnije predlaže udruženje radio stanica RAB i on 2016. godine biva ponovo izabran, ovog puta iz redova udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara Srbije.

Inače, Savet REM-a je još od 2017. godine radio u krnjem sastavu pa je umesto devet članova imao šest. To je bila i jedna od tema dijaloga između vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima koji se odigravao uz posredstvo evropskih parlamentaraca. Nakon dijaloga je dogovoreno da se sastav REM-a dopuni po formuli 3+2, odnosno da se pored izbora tri nedostajuća člana, izaberu i dva koja će zameniti neke postojeće. Dugo se polemisalo kako će postojeći članovi REM-a biti zamenjeni, da li podnošenjem ostavke ili tako što će biti razrešeni u Narodnoj Skupštini. Goran Peković je ovom ostavkom jednu dilemu razrešio.

CINS je prošle godine objavio više tekstova o radu ovog regulatornog tela. U jednom od njih smo u avgustu ove godine objavili tajni izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. nakon čega su opozicioni Pokret slobodnih građana kao i organizacija 1 od 5 miliona tražili smenu članova Saveta ovog tela.