Vesti

Predsednik NUNS-a: Pitanje je da li ćemo učestvovati u kandidovanju novog člana REM-a

Od pre nekoliko dana, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ponovo radi u nepotpunom sastavu jer su dva člana, Goran Peković i Đorđe Vozarević, podneli ostavke. Prvo je 20. januara ostavku podneo Peković, koji je predložen od strane udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara Srbije, a dan kasnije i Đorđe Vozarević, član Saveta kojeg je predložio nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Iako tokom prošlog kruga kandidovanja nije postojao predlog iz redova najbrojnijih novinarskih udruženja, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), predsednik UNS-a Vladimir Radomirović se nada da će situacija sada biti drugačija.

„Sad se otvara ono mesto koje smo propustili da popunimo prošli put. Mi ćemo svakako imati svog kandidata na upražnjeno mesto i o tome ćemo razgovarati sa NUNS-om”, rekao je Radomirović za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da je procedura komplikovana i da je pitanje mogu li da se dogovore. Prema njegovim rečima, pitanje je da li dati legitimitet tom procesu ili sve bojkotovati „jer je od početka napravljeno na krivim temeljima”.

„Cela ta procedura je prilično skaradna i sve to što se dešava oko REM-a, tako da ćemo u narednim danima doneti odluku u našim organima šta činiti po ovom pitanju. Ako se budemo uključili, onda ćemo, naravno, prvo sa partnerskim udruženjima da se dogovaramo da li ćemo imati kandidata i ko će to biti”, najavljuje Bodrožić.

Maja Rakovic, predsednica Udruženja radio-stanica RAB na čiji je predlog Goran Peković izabran za člana Saveta REM-a, za CINS navodi da su iznenađeni njegovom odlukom da podnese ostavku.

Odgovor na pitanje ko će biti naredni kandidat RAB-a Rakovic za sada nema.

„U svakom slučaju neko ko se razume u probleme radio industrije i to je nama najznačajnije”, ističe predsednica RAB-a.

Podsetimo da je prekjuče Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine na sednici pokrenuo postupak za predlaganje kandidata za članove Saveta REM-a koji će zameniti Pekovića i Vozarevića.

Ostavke pod pritiskom?

Ostavke članova REM-a došle su nakon dijaloga vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima koji se odigravao uz posredstvo evropskih parlamentaraca. Tim dijalogom je dogovoreno da se sastav REM-a dopuni po formuli 3+2, odnosno da se, pored izbora tri nedostajuća člana, izaberu i dva koja će zameniti neke aktuelne. Zbog toga se u javnosti postavlja pitanje da li su Peković i Vozarević ostavke podneli pod pritiskom.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji i jedan od učesnika dijaloga, za CINS kaže da su se ostavkama stekli uslovi za ispunjenje dogovora koji su nastali tokom pregovora – da se izaberu „tri plus dva” člana Saveta REM-a te da se na taj način odblokira njegov rad koji je funkcionisao u suženom sastavu od šest članova.

Antonijević dodaje da u konkretne povode za ostavke ne treba ulaziti, ali i da rad REM-a nije okarakterisan kao kvalitetan:

„Verujem da je to dovoljan pritisak na nekoga da podnese ostavku”.

Da novinarska udruženja nisu adresa za pitanje da li je u Savetu REM-a bilo pritisaka već da je to pitanje za Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića, smatra predsednik UNS-a Radomirović.

Sa druge strane, Željko Bodrožić veruje da je bilo pritisaka da ova dva člana podnesu ostavke.

„Čim su oni najavili to ‘tri plus dva’ bilo je jasno da će neko biti – pod znacima navoda – prisiljen da iz ličnih razloga podnese ostavku. Ne bih ulazio u motive, očigledno da postoji dogovor. Ti ljudi su tako i izabrani, mimo neke želje medijske zajednice. Njihov dosadašnji rad (pokazuje da) se nisu mešali u ono za šta su bili delegirani, tako izgleda da se nisu mešali u to kad će i zašto dati ostavku”, smatra predsednik NUNS-a.

U izjavi za CINS, odmah nakon što se saznalo da odlazi iz REM-a, Goran Peković je rekao da je ostavku podneo „iz ličnih razloga” i da pritisaka nije bilo.