Vesti

Borci protiv malih hidroelektrana: Vučić nije ispunio obećanja data u septembru

Ishod sastanka povodom rešavanja pitanja malih hidroelektrana (MHE) u Predsedništvu Srbije krajem septembra 2019. godine aktivisti iz Odbranimo reke Stare planine smatrali su pobedom.

Naime, kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već pisao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na tom sastanku obećao da će u roku od nedelju dana predložiti Vladi da pokrene proceduru pred Narodnom skupštinom da se zabrani dalja izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, da će se osnovati komisija koja će proveriti odobrene dozvole za izgradnju, kao i da će u novembru posetiti selo Rakita, jedan od simbola borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana.

Međutim, četiri meseca nakon toga, predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare planine i jedan od onih koji je prisustvovao sastanku Aleksandar Jovanović Ćuta, smatra da je sve bila laž.

„Ljudi su i dalje u stanju pripravnosti, oni žive u vanrednom stanju, jer moraju fizički da brane svoje reke”, ovim rečima je Jovanović objasnio dešavanja na terenu i saopštio da ništa od obećanja nije ispunjeno.

On kaže i da je Ivicu Kojića, šefa Kabineta predsednika Vučića, zvao na desetine puta, ali da je vremenom prestao da mu se javlja.

„Prvo nam je rečeno da će Vučić obići Rakitu petog novembra, zatim je pomereno za decembar, a od tada nam se više niko ne javlja”, objašnjava Jovanović.

Ni prema saznanjima Ratka Ristića, dekana Šumarskog fakulteta, koji je takođe bio na sastanku, ništa nije ispunjeno.

„Prošlo je četiri meseca. To je sasvim dovoljan i razuman rok za ispunjenje tih obećanja” dodaje Ristić.

O koracima preduzetim nakon sastanka CINS je pokušao da dobije informaciju i od Ivice Kojića, međutim on nas je uputio na press službu Kabineta predsednika. Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić nam je rekao da on nema informacije jer mu je „glavna preokupacija bilo poglavlje 27“, pa nas je uputio na druge sagovornike u Ministarstvu. Pitanja smo nakon toga poslali i press službama Kabineta i Ministarstva, međutim odgovori da li je i kada poslata preporuka Vladi da se kroz Skupštinu donese zabrana o izgradnji MHE u zaštićenom području, kao i na pitanja da li se u međuvremenu obrazovalo kontolno telo, ko su njegovi članovi i koja mu je tačna namena, do objave ovog teksta nisu pristigli.

Iz pokreta Odbranimo reke Stare planine najavljuju u narednim mesecima novi veliki protest ispred Ministarstva zaštite životne sredine. Kako CINS saznaje, na tom protestu će neki od zahteva biti otvaranje i stavljanje svih predmeta na uvid javnosti koji se nalaze u Zavodu za zaštitu prirode, kao i onih koji su u postupku izdavanja dozvole u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predmeti u Ministarstvu energetike.

Podsetimo, sastanku sa Vučićem prethodio je protest protiv malih hidroelektrana na Andrićevom vencu ispred Predsedništva Republike Srbije. CINS je već pisao o tome da, prema Ustavu, predsednik nema ovlašćenja da se bavi problemom MHE, a tada je Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta, izjavio da Vlada utvrđuje i vodi politiku zemlje, da u nju spadaju i male hidroelektrane i da tu predsednik nema šta da traži.

Zagađenje vazduha i male hidroelektrane

Predsednik Aleksandar Vučić je u gostovanju u jutarnjem programu na TV Prva sredinom januara, govoreći o temi zagađenosti vazduha spomenuo i kako se vodi kampanja protiv malih hidroelektrana, a da su one „veći i zdraviji izvor zelene energije“. Komentarišući Vučićevu izjavu, profesor i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je za CINS rekao da problem zagađenja ne može biti rešen sa malim hidroelektranama.

„Ne treba povezivati rešavanje problema zagađenja vazduha sa gradnjom malih hidroelektrana. To se rešava na drugi način, jer bi gradnja MHE dodatno pogoršala stanje životne sredine tamo gde se one grade”, dodaje Ristić.

Na izjavu predsednika Vučića osvrnuo se i Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Ubeđen sam da postoje dva predsednika Vučića, jedan septembarski koji je protiv gradnje malih hidroelektrana, a drugi je onaj od pretprošle nedelje koji nas stavlja u poziciju da biramo između čistog vazduha i malih hidroelektrana, što je besmislica”, tvrdi Jovanović.