Vesti

Privatni univerziteti: Doktorati Stefanovića i Tabaković nesporni, za Šapićev niko neće u komisiju

Funkcionerima poput guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića i ministara Siniše Malog i Nebojše Stefanovića godinama unazad osporavana su doktorska zvanja. Uz pomen njihovih doktorskih disertacija često je išla etiketa plagijat. Samo jedna od tih priča dobila je epilog – doktorat Siniše Malog Univerzitet u Beogradu proglasio je ništavnim prošle godine.

Za razliku od te odluke, doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića odbranjen na Univerzitetu Union pod znakom pitanja je od 2014. godine, kada ga je grupa autora na sajtu Peščanik optužila za plagijat. Iako je doktorirao na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment u Gornjem Milanovcu 2012. godine, Šapić za doktora nauka do sada nije promovisan.

Rektorka Uniona Gordana Vukelić izjavila je za Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) da taj univerzitet već godinama ne može da oformi komisiju koja bi utvrdila postojanje plagijata u Šapićevom doktoratu.

„Kolege prosto neće da budu članovi komisije. Univerzitet sve čini, u smislu da kontaktiramo kolege. Davno je formirana jedna komisija koja se rasformirala, to je bilo pre pet, šest godina. Od tada nisam dobila nijednog člana komisije. Ne dva, ne tri, nego nijednog”, naglasila je Vukelić.

Iako je i doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića osporavan u javnosti, za rektora Megatrenda Miću Jovanovića doktorski rad ministra policije „apsolutno je regularan, bolji od mnogih drugih”.

„To su utvrdile dve komisije. Jedna je bila komisija Megatrend univerziteta, druga je bila neutralna, nezavisna, sastavljena od tri člana sa državnih univerziteta. Dakle, nedvosmisleno je utvrđeno da plagijata nema”, ocenio je Jovanović za CINS.

Sredinom 2019. opozicioni Savez za Srbiju objavio je da je podneo krivične prijave protiv ministra, ali i odgovornih na Megatrendu, zbog falsifikovanja dokumenata o fakultetskom obrazovanju. Prema Jovanovićevim rečima, Megatrend nema informaciju da se protiv njih vodi postupak, te da ih niko od istražnih organa nije zvao.

„Krivičnu prijavu te vrste može da podnese svaki penzioner, vaš komšija, moj komšija, to može svako da podnese. To je podneo Boško Obradović, Savez za Srbiju ili Đilas, oni imaju prava na to, ja mogu da kažem da to aspolutno nema veze sa istinom”, kazao je on.

Ni iz Univerziteta Educons ne smatraju da je bilo neakademskog ponašanja pri izradi doktorata guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koji je odbranila na Fakultetu za uslužni biznis ovog univerziteta u Sremskoj Kamenici 2011. godine.

„Što se tiče doktorske disertacije gospođe Tabaković, još pre četiri godine smo dali zvanično saopštenje. Proverom je utvrđeno da je postupak za odbranu disertacije u potpunosti ispoštovan”, ističe se u pisanom odgovoru koji je CINS-u uputio Educons.

U odgovoru Educonsa novinarki CINS-a je poručeno i da bi oni voleli da „cenjeni kapacitet istraživačkog novinara” usmeri na istraživanje kako je ovaj univerzitet u kratkom vremenu uspeo da postigne „veoma zapažene rezultate u svom radu koji tangiraju sve bitne meinstrimove visokog obrazovanja”.

Podsetimo, CINS je još 2016. godine pisao kako u doktoratu Jorgovanke Tabaković postoji značajan broj prepisanih pasusa bez pravilnog navođenja izvora. Takođe, u nekim slučajevima kopirani su čitavi paragrafi ili poglavlja, uz unošenje minimalnih izmena, poput korišćenja reči „otuda“ umesto „s toga“ na početku rečenice, dok je ostatak sadržaja identičan. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navođeni ni u spisku korišćene literature.