Vesti

TV Forum – Priznanje za razbijanje medijskog mraka

Feministički kulturni centar „BeFem“ četvrtu godinu za redom dodelio je priznanja za feministički rad pojedinicima, pojedinkama i kolektivima u okviru manifestacije “Bring The Noize - Budi glasna” koja je održana 8. marta na Međunarodni dan žena u ustanovi Кulturni centar Grad. Priznanje za medijsko savezništvo i razbijanje medijskog mraka na lokalu osvojila je Televizija Forum.

Jedna mala posvećena grupa žena može promeniti svet. Jedna hrabra grupa žena može pokrenuti lokalnu televiziju, čiji je rad utemeljen na demokratskim principima, televiziju koja će govoriti o slobodi, jednakosti, ženskim pravima – rečeno je prilikom predstavljanja Televizije Forum.

Voditeljka programa Zoe Gudović je istakla da TV Forum od svog osnivanja 2008. godine izveštava o ženskim pravima, o ženama u javnom i političkom životu, ekonomskom osnaživanju žena i radi na povećanju vidljivosti žena u medijima.


"Bile su i ostale saveznice marginalizovanih i odbačenih, koje su u potrazi na novim saznanjima i veštinama, kao i pravim vestima", rekla je Zoe Gudović.

Nagradu su primile novinarke TV Forum Daliborka Malešić i Mirela Veljović.


"Pored brojnih priznanja koje je TV Forum osvajala za svoj rad, ovo je prvo priznanje koje dobijamo od feminističkog kolektiva – zbog toga nam je veoma značajno i posebno drago. Pošto smo dobili nagradu za razbijanje medijskog mraka, nastavićemo i dalje da svetlimo i nastojati da nas taj mrak ne proguta", rekla je novinarka TV Forum Mirela Veljović.

Priznanja za feminističke inicijative su dodeljene u 17 kategorija, odnosno u oblastima ekologije, kulture, podrške marginalizovanim grupama, u oblasti radnih i reproduktivnih prava i rada u zajednici. Pored Televizije Forum, iz Zlatiborskog okruga priznanje za „Feminizam na seoski način“ dodeljeno je Malini Stanojević, predsednici udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja.

Događaj su podržali “ Global Fund for Women” i Ambasada Slovenije u Srbiji.

„BeFem“ je feministički kulturni centar koji od 2009. godine kroz programe medijske produkcije i kreiranja novih medijskih politika, obrazovanja, umrežavanja i festivalskih sadržaja preispituje i promoviše feminističku politiku, kulturu i umetnost; osnažuje, motiviše i aktivira nove generacije feministkinja i podstiče razmenu i saradnju na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.