Vesti

Redakcijskim „retreat-om” počele aktivnosti na projektu

U okviru projekta Evropske vrednosti  južne Srbije koji se realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, Južne vesti sprovele su svoju prvu aktivnost prilikom koje je dogovoren dalji plan u vezi sa implementacijom projekta.

Članovi redakcije usaglasili su stavove oko osnovne ideje i uspostavili principe za dalju tehničku implementaciju projekta.

Trodnevnim temeljnim dogovorima o daljem radu redakcije, i sagledavanju šireg konteksta koji uključuje i procese EU integracija, tim „Južnih vesti” je u kompleksu «Balašević» na Rtnju, održao internu redakcijsku edukaciju. Slikovitim primerima članovi redakcije su analizirali dosadašnji rad i dogovorili dalje postupanje u obradi tema koje se tiču EU integracija Srbije, kroz prizmu juga Srbije.

Diskusijom se došlo do ideje da teme EU integracija treba sagledavati kroz fokus svakodnevice, a redakcija je i sama učila o procesima EU integracijama kroz razgovor sa sagovornicima.

Najpre je sa članovima redakcije razgovarao Aleksandar Đorđević iz sektora komunikacija pri delegaciji EU u Srbiji, a kasnije i Dragan Petković zadužen za programske aktivnosti u Južnim vestima. Dogovori oko sprovođenja projekta, ali i svakodnevnog izveštavanja na teme od značaja za javni interes i lokalnu zajednicu, kao i poboljšanje uredničkih praksi bio je fokus okupljanja.

Tokom RETREATa, analizirane su i dopunjene uredničke procedure koje sagladevaju proces EU integracija. Tim je došao do zajedničkih zaključaka i u vezi sa podizanjem čitljivosti, korišćenjem društvenih mreža, i usaglasio stavove da se prilikom izveštavanja o važnim temama rukovodi i komparativnom metodom, sagledavajući kako su problemi rešavani u zemljama EU.

Nakon „retreata” očekuje se nastavak izrade medijskih sadržaja, snimanje emisija „15 minuta” i organizacija live debata koji u svom fokusu imaju i temu integracija Srbije u Evropsku uniju.